Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY, Nova.rs, Instagram/buducnostsrbijeav

U vazdušnom prostoru Srbije, u području Raške, uočeni su dronovi. Navodno kosovski. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je da se protiv njih dignu migovi. O ovome je javnost izvestila premijerka Ana Brnabić i najavila da ćemo da ih srušimo, a onda je ministar odbrane Miloš Vučević rekao da migovi uopšte nisu jurili dronove. Ako nekome nije jasno o čemu se radi, to za “Novu” objašnjavaju bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije i lider pokreta SRCE Zdravko Ponoš, ali i vojni analitičari i stručnjaci za bezbednosna pitanja. Glavni zaključak je da smo gledali još jednu nevešto izvedenu ratnu dramu u režiji predsednika Srbije.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u utorak uveče da su migovi Vojske Srbije podignuti nakon što su bespilotne letelice snimale aktivnosti u Kopnenoj zoni bezbednosti. Ona je navela da je nalog dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao vrhovni komandant i da je taj nalog sada trajan.

Ana Brnabić, Aleksandar Vučić, obraćanje javnosti predsednika Srbije Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Ako se ovakve stvari budu ponavljale mi ćemo da srušimo te letelice, što bi uradila svaka zemlja“, rekla je Brnabić za RTS.

Do kraja večeri sigurno je bilo građana koji su po ko zna koji put pomislili – evo ga opet rat, a bilo je zasigurno i onih koji su se zapitali zašto migom na dron…

Tako zabavljenu javnost Srbije u još veću enigmu uveo je dan kasnije novi ministar odbrane Miloš Vučević. On donosi preokret u ovoj igri živaca i praktično demantuje predsednicu Vlade Srbije.

Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

“Da bismo razbili nejasnoću, naši lovci, migovi-29 nisu patrolirali zbog dronova, imamo druge procedure kako se postupa u tim situacijama – vršili su redovno policijsko patroliranje, kontrolu našeg neba, Vojska može i sa avionskim mitraljezima, helikopterima, topovima, i drugim tehničko-tehnološkim sredstvima naprednije generacije da odgovori na ove izazove“, rekao je Vučević.

Ministar nije objasnio za šta je onda tačno nalog dao predsednik Srbije. Nije mogao Vučević da kaže ni čiji su dronovi, ali je sa sigurnošću znao da dolaze sa teritorije Kosova i Metohije.

“Sve se to odvija u kontekstu nadzora i pokušaja praćenja aktivnosti Vojske Srbije na teritoriji koja je pod našom kontrolom, VS ima svoj program rada i postupa u skladu sa smernicama vrhovnog komandanta“, dodao je ministar.

U međuvremenu, kosovski ministar odbrane Armend Mehaj izjavio je da bespilotne letelice koje su primećene nad područjem Raške nisu došle sa teritorije Kosova. On je ocenio da takve tvrdnje predstavljaju „samo izgovor za povećanje broja trupa srpske vojske oko granice sa Kosovom“, ali i sredstvo za širenje panike među građanima.

Besmisleno naređenje

Komentarišući ovu novu krizu u odnosima Beograda i Prištine, bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije i lider pokreta SRCE Zdravko Ponoš za novine “Nova” kaže da je reč o jeftinoj i već viđenoj predstavi za domaću javnost.

Foto: Video/FoNet

“Takozvani “vrhovni komandant“ je izdao besmisleno naređenje za upotrebu borbene avijacije. Besmisleno je zato što to nije posao ni za njega ni za borbenu avijaciju. To bi i on trebalo da zna, a ako ne zna tužno je da mu niko nadležan nije skrenuo pažnju da se ne bruka sa tom predstavom. Dovođenje par četa vojne policije i antiterorisičkih policijskih jedinica u kasarne na obodu KiM u subotu bio je uvod u ovu predstavu, kojoj je potreban zamah ka ratnoj drami. Profesionalno obavljen posao bi podrazumevao da je vojska rutinski prizemljila te dronove, čiji god da su, a politička vlast taj incident koristila kao jednu od karti u pregovorima o sporazumu na kojem se radi. Ovako je to bila jeftina i već viđena predstava za domaću javnost”, kaže Ponoš za novine “Nova”.

Kako dalje navodi, sve ovo ukazuje da se sprema presecanje kosovskog čvora.

“Srbija ima bahatu i nekompetentnu vlast, ali i kosovski čvor koji niko više i ne pokušava da razveže. Za ovih 10 godina naprednjačke vlasti pritegnut je do kraja. Sprema se presecanje. S jedne strane, ubrzanje na kosovskom pitanju režimu služi za odvlačenje pažnje od svega onoga što traljavo radi na temu ekonomske krize. S druge strane, svesno dramatizuju stvari kako bi sporazum koji je na vidiku naša javnost, a pogotovo glasači SNS, progutali kao spasonosno rešenje “samo da rata ne bude“. Režim je već nekoliko puta podgrevao ratni strah kod građana Srbije kao predigru za neki sporazum sa vladom u Prištini u kojoj sede lokalni predstavnici SNS. Po nalogu režima u Beogradu sede u Kurtijevoj vladi, voze se sa Kurtijevim registarskim tablicama, prete sa barikada i trljaju ruke računajući da će novi sporazum između Kurtija i Vučića za njih omogućiti da monopolišu srpstvo na KiM”, navodi Ponoš.

Politički marketing

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da se lovačkom avijacijom ne može ići na male komercijalne dronove, te da se oni najčešće obaraju protivavionskim topovima, ali i pomoću sistema “pancir-S1”.

Aleksandar Radić Foto:Ivan Dinić/Nova S

“Pritom, nema indicija da su korišćene letelice velikih dimenzija koje bi mogle da predstavljaju ozbiljnu situaciju za našu zemlju. Ovo je samo Vučićev argument u spoljnoj politici, nije bitno da li je sprovedena i u kom obimu konkretna radnja, bitno je da one strane zemlje koje su relevantne za odlučivanje o Kosovu znaju da smo mi ozbiljni, a s druge strane reč je i o domaćem političkom marketingu, gde vi šaljete poruku da ste jaki i spremni na sve, dok je realnost nešto sasvim treće“, rekao je Radić.

Dodatno podizanje panike

Zamenik direktora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Bojan Elek kaže da je mnogo toga ostalo nepoznato, pre svega da li je zaista reč o kosovskim dronovima, ali i o kojem tipu drona se radi – o bespilotnoj letilici ili o onima kakve ima veliki broj građana Srbije.

Bojan Elek Foto: Nova S

“Ukoliko dronovi zaista jesu kosovski onda to jeste neovlašćeni ulaz u vazdušni prostor Srbije i svaka država bi u tom slučaju reagovala. E sad mi ne znamo da li su to zaista kosovski dronovi, oni jesu nabavljali neke čini mi se u januaru, ali mi je neverovatno da su u ovom trenutku odlučili za tako nešto. S obzirom na to da ništa ne rade bez konsultacija sa SAD, ali i zbog cele ove situacije sa registarskim tablicama. U svakom slučaju sve što se desilo jeste dodatno podiglo paniku među građanima”, ocenjuje Elek za novine “Nova”.

BONUS VIDEO: Predsednikov govor posle Saveta za nacionalnu bezbednost pratili su momenti neprijatne tišine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare