FOTO TANJUG/ MGSI/ PREDRAG MITIC/ nr

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić sastao se sa ambasadorom Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom, kojem je zahvalio na poseti i ukazao na to šta sve resorno Ministarstvo radi kada su u pitanju Evropske integracije Srbije.

Vesić je istakao da je Ministarstvo na čijem je čelu potpuno otvoreno za rešavanje svih otvorenih pitanja u cilјu zajedničkog rada za dobrobit Srbije i Evropske unije.

Prema njegovim rečima jedan od cilјeva ministarstva biće „potpuna harmonizacija propisa iz nadležnosti Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sa propisima EU“.

„Kada su u pitanju primedbe iz izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije a koje se tiču ministarstva koje vodim očekujem da do polovine sledeće godina bude objavlјena prva verzija Nacionalne transportne strategije kao i da se formira sektor u ministarstvu kako bi se sa jednog mesta bavili bezbednošću u drumskom, železničkom, vodnom i vazdušnom prevozu, tako da će primedbe iz izveštaja biti otklonjene“, rekao je Vesić.

FOTO TANJUG/ MGSI/ PREDRAG MITIC/ nr

Infrastruktura i saobraćaj imaju mnogo dodirnih tačaka sa Evropskom unijom, kazao je i dodao da smo saobraćajno povezani sa EU i iako nismo članica neophodna je potpuna integracija Srbije u evropske transportne i saobraćajne tokove.

„Nekoliko zajedničkih projekata kao što su izgradnja Intermodalnog terminala u Batajnici, izgradnja pruge Niš – Dimitrovgrad i železničke obilaznice oko Niša, kao i projektovanje i izgradnja brze pruge Beograd – Niš su u toku. Ponudićemo Evropskoj uniiji i nove infrastrukturne projekte i siguran sam da će EU nastaviti da pomaže Srbije. Građani Srbije treba da znaju da skoro svi projekti EU imaju deo koji Srbija dobija kao grant i da je to dodatna podrška evropske zajednice našoj zemlјi“, rekao je Vesić.

Ambasador Žiofre je istakao da je EU najbolјi partner Srbije za velike infrastrukturne projekte.

FOTO TANJUG/ MGSI/ PREDRAG MITIC/ nr

„Počev od modernizacije železničkog koridora X, preko novog auto-puta Niš – Merdare, Intermodalnog terminala u Batajnici i pobolјšanja uslova plovidbe po Dunavu – postoji široka lepeza projekata koje finansira Evropska unija, a koji će unaprediti privredu i život građana. I kada lјudi iz Srbije provode odmor u Grčkoj, koriste auto-put ka Severnoj Makedoniji koji je EU sufinansirala bespovratnim sredstvima i kreditom”“ kazao je Žiofre.

Dodao je da kombinujući bespovratna sredstva sa povolјnim zajmovima Tim Evropa (EU, EIB i EBRD) obezbeđuje najpovolјnije uslove za realizaciju velikih investicionih projekata.
„Nijedan drugi međunarodni partner to ne nudi Srbiji“, istakao je ambasador pominjući veliki broj puteva i mostova koji se grade po Srbiji zahvalјujući finansijskim sredstvima EU.

***

BONUS VIDEO: Šapić i Vesić ujedinjeni u mržnji prema Starom savskom mostu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar