Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji boraviće u Beogradu danas i sutra, a pored susreta sa vrhom države, održaće i sastanke sa potpredsednicima Narodne skupštine i predstavnicima poslaničkih grupa. On će se sastati sa najvećim opozicionim grupama i razgovarati o gorućim unutrašnjim i spoljnopolitičkim problemima Srbije.

Iako je prvobitno planirano da se Varhelji i opozicija sastanu u petak, 2. decembra u Narodnoj skupštini, sastanak je pomeren za danas u 18.30 sati.

Generalni sekretarijat Narodne skupštine poslao je narodnim poslanicima mejl u kojem su naveli da je došlo do promene termina održavanja sastanka i ljubazno zamolili da se potvrdi prisustvo sastanku.

Foto: Privatna arhiva

Za sada nije poznato zbog čega je sastanak pomeren, ali kako Nova nezvanično saznaje postoji realna mogućnost da i novi termin bude odložen. Budući da Varhelji ima veoma gust raspored i niz obaveza, još uvek postoji mogućnost da do sastanka sa opozicijom i ne dođe.

Pročitajte još...

Pored toga, budući da deo poslanika nije iz Beograda kasna najava da se sastanak pomera može da dovede do toga da poslaničke grupe ne mogu da se organizuju i stignu na sastanak.

Lider Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je za Nova.rs da on neće stići na sastanak, ali da će njemu prisustvovati Dragana Rakić. Kada je reč o pokretu Ne davimo Beograd, njihov predstavnik biće Robert Kozma.

Šef poslaničke grupe Narodne stranke u Narodnoj skupštini Miroslav Aleksić kaže za Nova.rs da je dobio poziv da prisustvuje sastanku, ali da ne zna šta će biti tema jer nisu dobili nikakve smernice.

“Ne znamo šta se od nas očekuje, ali znam da su pozvani šefovi poslaničkih klubova i potpredsednici Skupštine. Verovatno Varhelji žali da čuje kakvi su stavovi parlamentarnih grupa, a nadam se da ćemo čuti i kakav je stav Evropske unije oko određenih pitanja”, ističe Aleksić za Nova.rs.

Dodatno, napominje da jedna od tema najverovatnije biti spoljna i bezbednosna politika Srbije i EU, ali da očekuje da neće preskočiti ni unutrašnja pitanja Srbije.

Miroslav Aleksić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Tu prvenstveno mislim na stanje medija u Srbiji, vladavini prava, situacijom oko ljudskih prava i pitanjem kriminala i korupcije. To su teme koje su građanima Srbije daleko značajnije nego usklađivanja spoljne politike sa EU, uz puno uvažavanje Evrope. Nažalost, samo mogu da pretpostavljam kakve su teme, jer agendu nemamo”, zaključuje Aleksić.

Ovo je prvi sastanak predstavnika opozicije sa evropskim komesarom, koji se dešava u trenutku velikih spoljnopolitičkih turbulencija Srbije. Jasno je da Evropska unija očekuje da Srbija uskladi svoju spoljnu politiku sa njom, ali i pored toga odnos dve strane veoma je bitan budući da je EU glavni posrednik u razgovorima Beograda i Prištine.

Oliver Varhelji Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Dodatno, ovakvi sastanci dobra su prilika da opozicija objasni koji su ključni problemi i izazovi sa kojima se suočava.

Bonus video: Najveća vest iz Skupštine: Opozicija je ujedinjena, poslanice ustale zbog uvreda naprednjaka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar