Borko Stefanović, Ognjen Radonjić i Miloš Jovanović gosti emisije Utisak nedelje na televiziji Nova Foto:Ivan Dinić/Nova

Znamo li danas šta je predsednik Srbije i u čije ime uradio na sastanku sa Aljbinom Kurtijem i evropskim zvaničnicima Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom u Ohridu? O tome su u večerašnjem "Utisku nedelje" na TV Nova S govorili zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović i profesor Filozofskog fakulteta Ognjen Radonjić. Emisiju je obeležio i okršaj između Stefanovića i Jovanovića.

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović smatra da je evropski predlog za Kosovo posledica lošeg pregovaranja jednog čoveka (predsednika Srbije Aleksandra Vučića) koji je isključio političke aktere i zajednice iz tog procesa.

„U svakom slovu tog papira je ime Aleksandra Vučića i to je rezultat njegove politike, gotovo tajnih pregovora“, rekao je Stefanović.

On je ocenio da je ovaj predlog „gotovo u svemu loš“ za Srbiju, ali da je već usmeno usvojen i njegovo odbacivanje bi imalo katastrofalne posledice za našu zemlju.

Stefanović je naveo da Vučić „priča jedno, a radi drugo“ i da „maže i laže kako bi opstao na vlasti“.

„Ovo je vrlo nepovoljan papir na koji je Vučić pristao i na neki dečiji način pokušava da to predstavi kao da to nije ništa obavezno“, rekao je Stefanović.

Borko Stefanović gost emisije Utisak nedelje na televiziji Nova Foto:Ivan Dinić/Nova

„Rukovodstvo ove zemlje ne želi da hoda u korak sa sopstvenom realnošću, kada ne shvata da je zbog njihove politike 1999. godine Srbija ‘išutirana’ iz Kosova. On su ti koji nisu ostavili nijednog srpskog vojnika i policajca“, dodao je on.

Stefanović je poručio da ne treba da priznamo nezavisnost Kosova, kao ni da prihvatimo članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Govoreći o desno orijentisanoj opoziciji, Stefanović je upitao šta je alternativa kada se govori o ovom predlogu. „Posle deset godina katastrofalno vođenih pregovora, šta je alternativa“, upitao je Stefanović Miloša Jovanovića i dodao da je „desna grupacija jednako opasna kao i naprednjaci“.

„Vaša politika je avanturizam. Pominjali ste ultimatume 1914. i 1999. godine, znate šta je bilo posle tih ultimatuma? Rat. Recite onda jasno da ste za rat, jer vratiti Kosovo u ustavni poredak Srbije je nemoguće, i jedni i drugi hodatie van sopstvenog vremena“, rekao je Stefanović.

Dodao je i da desničarske opcije guraju Srbiju u „tamni ćošak Evrope gde će svako da nas šamara“.

Stefanović je naveo i da ne postoji način da nam bilo ko traži priznanje Kosova da bi postali članica Evropske unije. Dodao je i da u ovom evropskom predlogu nema međusobnog priznanja i da Miloš Jovanović „to zna“.

„Ja se zgražavam na dve grupe ljudi. Prva koja kaže da nam neće uvesti sankcije i da se neće desiti ništa strašno, a to se već dešava i druga grupa koja kaže da ćemo izdržati, pa dokle? Dajte da živimo, a ne da izdržavamo nečije eksperimente“, rekao je zamenik predsednika Stranke slobode i pravde.

On je za politiku desnih opzicionih partija rekao da je „ekstremistička“. „Vaša ekstremistička politika je što ubeđujete i lažete ovaj narod da je moguće vratiti Kosovo na miran način ili to što sanjate ruske tenkove na Dunavu, ali to ne smete da kažete jer se plašite“, rekao je on.

„Mnogo veći problem je što vi iz tih stranaka ne vidite da ste pre dva dana izgovorili da mi biramo da smo nebeski, a ne zemaljski narod i da ćemo odbiti ultimatum kao 1914. i 1999. godine, što znači rat… Ne možeš meni u lice da kažeš da ne želim da branim Kosovo, koji sam ga branio puškom i ne ulazim gde si ti tada bio, pristojan sam. Nije korektno meni i hiljadama drugih koje je država zvala i branili smo ovu zemlju“, dodao je Stefanović Jovanoviću.

On je naveo da je SSP tražio da se ide na vanredne izbore jer je situacija u društvu „neizdrživa“, ali i dodao da oni ne mogu da idu sa strankama koje „baštine ekstremnu politiku“.

„U tom slučaju takva politika bi uništila Srbiju, čak i više od naprednjaka. Politički činimo sve da naprednjaci odu, ali i da ovi drugi ne dođu na vlast“, poručio je on.

Jovanović: Priča oko Kosova još nije završena, to je račun bez krčmara

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije i poslanik koalicije NADA u Skupštini Srbije Miloš Jovanović istakao je da je Aleksandar Vučić danas „glavni i jedini izvor nestabilnosti“.

On je ocenio da Vučić svojom „antidržavnom i antiustavnom politikom“ vodi državu u „vrlo opasnu fazu“.

„Ovaj sporazum je suprotan Ustavu Srbije. Vučić treba da progura ovu izdaju i priznanje secesije naše južne pokrajine“, rekao je Jovanović i dodao da je nemački kancelar Olaf Šolc rekao da se očekuje od Srbije da prizna Kosovo.

„Aleksandar Vučić jako dobro zna šta radi i baš zato je zatvorio sve medije i sprovodi represiju jer zna da je ovo protivno Ustavu. Naš odgovor je da on (Vučić) mora da ode, a onda ćemo u nekim normalnijim okolnostima da govorimo šta treba da bude budućnost Srbije“, naveo je još Jovanović i dodao da evropski predlog o Kosovu mora da se odbije.

Miloš Jovanović gost emisije Utisak nedelje na televiziji Nova Foto:Ivan Dinić/Nova

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije je istakao i kako pitanje Kosova „još nije rešeno“.

„To je račun bez krčmara. Oni (Zapad) nam ne bi tražili da ga priznamo da je to rešeno i ovo je poslednja faza koju Aleksandar Vučić hoće da završi“, rekao je on.

Jovanović je dodao da je jedini legitiman način da se reši politička kriza ta da se raspišu vanredni izbori. „Vučić nije dobio mandat da usmeno prihvata ovo što je prihvatao…“, dodao je on.

Jovanović je u emisiji za retoriku Borka Stefanovića rekao da je „gotovo preslikana naprednjačka retorika“.

„Ko priča o ratu? Rata neće biti“, odgovorio je na optužbe Stefanovića i dodao da ni „Zapadu sada ne odgovara sukob na Kosovu“.

Na navode da ovaj sporazum ne predviđa međusobno priznanje, Jovanović je naveo da je ovo primer „implicitnog priznanja“.

„Vi ste lagali narod, a to je da su EU i Kosovo dva odvojena koloseka, ja sam pričao da nisu“, rekao je Jovanović Stefanoviću i dodao da dok sluša zamenika predsednika SSP-a „kao da Milenko Jovanov sedi u toj stolici“.

Na pitanje da li će odgovoriti na poziv Vučića da dođu na konsultacije, Jovanović je odgovorio da sumnja i da je „besmisleno da idu na konsultacije“. „Mislim da Vučić traži saučesnike u ovom krivičnom delu“, zaključio je Jovanović.

Radonjić: Mi smo skuvana žaba, pitanje Kosova je rešeno

Profesor Filozofskog fakulteta Ognjen Radonjić ocenio je da je pitanje Kosova „rešeno“, da smo „kapitulirali 1999. godine, a formalno smo pravni poredak Kosova priznali Briselskim sporazumom“.

„Tako da se to već desilo, a ovaj deo koji se dešava je da se ‘zaokruži’ pozicija Kosova u međunarodnim organizacijama i institucijama… Mi smo žaba koja je skuvana, a mi u međuvremenu to nismo primetili“, rekao je Radonjić.

On je dodao da „Vučić nije mogao da dođe na vlast bez podrške Zapada i da je došlo vreme da ono što je obećano bude ispunjeno“.

Profesor Radonjić je naveo da je za njega „porazno“ to što je evropski zvaničnik zadužen za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak „došao da objašnjava opoziciji šta sve stoji u planu i da je Lajčak preuzeo ulogu Skupštine Srbije“.

Dodao je i da opozicija ne treba da ide na konsultacije kod Vučića.

Ognjen Radonjić gost emisije Utisak nedelje na televiziji Nova Foto:Ivan Dinić/Nova

„Čekaj 11 godina me ništa nisi pitao i sada ćeš ti mene o nečemu da obavestiš, koja je moja funkcija sem da čujem to obaveštenje? Mogu li da uradim nešto? Ne mogu i onda počinjete da delite odgovornost sa njim i legitimizujete ceo proces“, istakao je on.

Radonjić je zamerio i desnoj opoziciji koja se poziva na Ustav Srbije, da isti ne brane konzistentno, kao u slučaju Kosova.

„Kada se borite za demokratiju i odbranu ustava ne možete selektivno da ga branite… Bilo je mnogo slučajeva kršenja istog“, dodao je on.

„U koaliciji ste sa Zavetnicima koji su otišli tamo da ugrožavaju festival ‘Mirdita, dobar dan’. Ugrožavate nečiju bezbednost i zato ste ekstremni“, rekao je Radonjić i dodao da su ove partije bile i protiv Parade ponosa.

„U demokratiji je dužnost većine da brani prava manjina i ta prava su garantovana Ustavom, ako ćete isti da branite“, dodao je on.

Profesor Radonjić je zamerio i proevropskom delu opozicije da je razjedinjena i da „nema nikakvu zajedničku platformu“.

***

BONUS VIDEO – Očekivanja i komentari o sastanku u Ohridu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare