Dva intervjua, jedan za CNN, drugi za Hepi televiziju i emisiju “Ćirilica”, pokazala su dva lica predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Jedno namenjeno srpskoj, a drugo inostranoj javnosti.

Nakon pucnjave u Banjskoj u kojoj su stradali jedan kosovski policajac i troje Srba, a za koju je odgovornost preuzeo donedavni potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, nimalo jednostavan zadatak našao se pred predsednikom Srbije – objasniti sam događaj, odrediti se prema njemu, ali i prema onome po čijem se nalogu odigrao.

Međutim, niko nije očekivao da će u samo 24 sata predsednik Srbije imati dva potpuno različita nastupa istim povodom.

U razgovoru sa Kristijan Amanpur, Vučić je morao da bude konkretan u odgovorima, pa i po pitanju odgovornosti Milana Radoičića.

Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/CNN/N1

“Pitanje je jednostavno, da ili ne?”, rekla je Amanpur traživši od Vučića da jasno kaže da li će Radoičić biti kažnjen.

Dobila je sledeći odgovor:

„Srbija će naravno pozvati na odgovornost sve ljude koji su počinili krivična dela, on je dostupan i našoj teritoriji i tužilaštvo će uraditi svoj posao. Međutim, postoji još nešto, govorio sam o problemima, problem je u tome što su Srbi hteli da se zaštite i ja neću braniti ubistvo kosovskog policjaca, i ja to osuđujem. Srbi su bili hapšeni bez ikakvih optužbi“, kazao je ovim povodom Vučić.

Par sati kasnije u “Ćirilici”, kod Milomira Marića, onaj kojeg Srbija treba da pozove na odgovornost, gotovo da je dobio oreol.

„Nije akademik, niti je slikar, niti književnik“

Vučić je govoreći o Milanu Radoičiću naveo da je uvek bio uz svoj narod.

Aleksandar Vučić Foto: Tv Happy

“Radoičić je rizikovao i kuću i sve što ima da bi otišao da pogine“, konstatovao je predsednik Srbije, a zatim kazao da su „godinama lagali da je on ubio Olivera Ivanovića“.

“Na kraju je kosovsko pravosuđe odustalo od toga“, rekao je Vučić uz konstataciju da Radoičić „nije akademik, niti je slikar, niti književnik“ kao da bi to moglo da bude nekakvo opravdanje.

“To je čovek koji je na ulici odrastao. Rođen je u Peći, živeo je u Mitrovici i uvek je bio uz svoj narod“, kazao je Vučić.

Cenim vašu objektivnost, ali idem ja kod Sija

Novinarka CNN-a Kristijan Amanpur tokom intervjua je podsetila predsednika Srbije i na njegovu izjavu nakon pregovora s Aljbinom Kurtijem u Ohridu, kada je doduše obraćajući se domaćoj javnosti izjavio da nije potpisao sporazum jer „ima bol u desnoj ruci“ i da će ga ista boleti u naredne četiri godine.

PROČITAJTE JOŠ...

Amanpur je upitala Vučića da li ga „i dalje boli ruka“ ili je spreman na sporazum.

“Cenim Vašu objektivnost”, rekao je Vučić i nastavio:

“Želim da kažem da možda niste pratili ono što je EU govorila posle našeg poslednjeg sastanka. EU je tada javno rekla da je Srbija potpuno konstruktivna“, rekao je Vučić i dodao da su o tome govorili evropski predstavnici Žozep Borelj i Miroslav Lajčak.

On je rekao da čini „sve ono što je rekao da će činiti“.

“Ja sam činio sve što sam našim prijateljima iz SAD i EU rekao da ću činiti, ali postoji srpski Ustav i moram da ga se pridržavam. Nisam ništa krio u njihovom prisustvu“, rekao je Vučić.

Kod Marića nije pričao o prijateljima iz EU, već onim drugim…

Vučić je otkrio da 15. ili 16. oktobra ide u Кinu na samit Pojas i put i da će tad biti potpisana serija važnih ugovora (preko 30).

Aleksandar Vučić i Si Điping
Aleksandar Vučić i Si Điping Foto: EPA-EFE/KENZABURO FUKUHARA

“To su velike stvari u budućnosti, imaću i bilateralu sa predsednikom Sijem. Vidim da su u medijima pisali da ću se sastati sa Putinom, iako ja nemam nikakve informacije o tome”, rekao je Vučić i najavio dolazak mađarskog premijera Viktora Orbana.

A to je ništa drugo do nastavakpolitike balansiranja i sedenja na dve, tri ili više stolica, u zavisnosti od potrebe i prilika.

BONUS VIDEO: Mnogima je promakao Vučićev napad besa na Pinku i opasna poruka opoziciji