Rada Trajković Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kosovski premijer imenovao je danas Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, skoro mesec dana nakon što je ostavku na ovu funkciju podneo Goran Rakić. Odmah zatim je stigla i vest da je Rada Trajković imenovana za savetnicu novog ministra. U izjavi za KoSSev Trajković poručuje da Vučićeva politika, ali i Milan Radoičić, neće imati uticaja na njen i Rašićev rad, te da će joj jedan od prioriteta biti "razbijanje monopola Srpske liste nad menatalnim promovisanjem Srba".

U izjavi za KoSSev nakon imenovanja Trajković kaže da, kada je reč o njenim budućim aktivnostima u savetovanju novog ministra, da su njena interesovanja usmerena na tri oblasti.

Prva je ravnomernost podrške i pažnje Srbima koji žive južno i severno od Ibra, kao i onih koji su proterani, a žele da se vrate.

„Da bi Sever bio što mirniji, enklave moraju da budu što stabilnije i obrnuto“, rekla je ona.

„Bojim se da je sada sva pažnja okrenuta prema Severu i da se tu iscrpljujemo, ali i gubimo srpsko stanovništvo i sa Severa koje odlazi jer ne može večito da živi na nemirnom prostoru ili potencijalno, nekom prostoru gde može da dođe do ozbiljnije destabilizacije. A svakako zapostavljenje Srba u enkavama motiviše na odlazak Srba. Ravnomernost je nešto što treba da bude prvi prioritet svih Srba“, poručila je.

Drugi prioritet, kaže, biće transparentnost u dijalogu, odnosno da se javnost informiše o pregovorima.

„Imamo potpunu zatvorenost pregovora između Beograda i Prištine i savetovaću svakako ministra da što više uđe ili dođe do izvorišta – šta se u stvari pregovora i o čemu se pregovara. To je za sve nas vrlo bitno da bi svoju uspešnost sa zadržavanjem i povratkom Srba mogli da, prema tom projektu, i mi pripremimo“, poručila je Trajković.

Ocenjuje da sada građani ne znaju „šta su dogovori i šta je njihova sudbina, s obzirom na to da Beograd i Srpska lista to potpuno drže zatvoreno za sebe“.

Precizira da će se njen, ali i rad Rašića, razlikovati od rada Srpske list, upravo u transparetnosti.

„To je najvažnije, da građani srpske nacionalnosti budu o svemu javno informisani. Da znaju šta se radi – mislim da je to trenutno najvažnije, jer ta nesigurnost koja je preovladala Srbima je upravo iz nesigurnosti – šta se iza njihovih leđa dešava, jer ništa ne znaju“, poručila je Trajković.

Treći prioritet je „razbijanje monopola Srpske liste nad menatalnim promovisanjem Srba“.

„Postoji jedna potpuna mentalna okupacija i strah koji je okupirao Srbe da ne mogu da izražavaju svoju slobodnu volju i svoje razmišljanje, pa i neslaganje koje može da bude veliki i značajan faktor u korekciji politike koja se sprovodi“, poručila je Trajković.

Upitana sa kim će sarađivati na Severu u budućnosti, Trajković iako konstatuje da Srpska lista „ucenjuje narod“, očekuje saradnju sa „svima onima koji vide svoju budućnost u svom gradu, svojoj okolini, sa svojom porodicom, na svom univerzitetu“.

Radoičić i Vučićeva politika više neće imati uticaja

Govoreći konkretrno o radu bivšeg ministra, tj. Rašićevog prethodnika, Trajković kaže da je, što se nje lično tiče, rad Gorana Rakića bio „rad Milana Radoičića“.

Nakon što je Rašić preuzeo funkciju ministra, Trajković poručuje:

„Radoičić neće imati više nikakvog uticaja na ono što se radi. To je najvažnije, da isključimo kriminogene elemente iz svog rada“, ocenila je Trajković.

Trajković ujedno konstatuje da od sada više neće biti ni uticaja politike srpskog predsednika.

„Ipak, preko gospodina Rašića i onoga što budu moji mehanizmi uticaja na njega, Vučićeva politika na nas neće imati uticaja. Oduzet mu deo uticija, to je za mene velika stvar“, tvrdi Trajković.

Ovu situaciju vidi i kao početak ili pokušaj da se u ostatku Srbije „ohrabre ljudi na promenu vlasti u Beogradu“.

Ujedno je tumači i kao poruku opoziciji u Beogradu da međunarodna zajednica „neće pomoći u promeni Vučiča sa istom politikom Vučića ili sa ljudima i opozicijom koja je bliska njemu“.

Isto se istim ne menja

„Očekujem podršku dela opozicije i svakako jačanje opozicije u Beogradu“, navela je Trajković, ali još jednom podcrtala da ponekad „imamo osećaj da je Vučić u širokoj koaliciji sa delom opozicije“.

Imenovanje Rašića naišlo je na negodovanje Kancelarije za KiM ali i Srpske lsite koja je saopštila da je time Kurti prekršio kosovski ustav.

Najavili su žalbu Ustavnom sudu, koji će, kako su ocenili, bez ikakvog odugovlačenja morati da potvrdi da se radi o kršenju ustava i kršenju prava srpskog narod.

„Meni je drago što su oni tako dobro naučili i prihvatili Ustav. Sve što je legalno neka prođe, jer oni su poznati legalisti“, prekomentarisala je Trajković navode Srpske liste.

Sa druge strane, kaže da je odluka o imenovanju Rašića legitimna.

„Ja mislim da je potpuno legalna upravo zato što je naš politički entitet ušao u parlament. Bez obzira na to što je poslanik (Cvetko Veljković prim. red.) otišao. Mi smo ušli u parlament kao entitet koji je išao na izbore“, ocenila je Trajković.

Podsetimo, Trajković je na poslednjim parlamentarnim izborima na Kosovu bila na listi Građanske inicijative Sloboda, pravda i opstanak, međutim tada ova Građanska inicijativa nije osvojila dovoljan broj glasova za ulazak u kosovski parlament.

Ipak, nakon što su poslanici Srpske liste početkom novembra podneli ostavke u Skupštinu Kosova je uz novih devet poslanika ove stranke, ušao i Cvetko Veljković, koji je bio kandidat GI Sloboda, pravda, opstanak. Međutim, dva dana nakon što je položio zakletvu Veljković je napustio ovu Građansku inicijativu.

***

BONUS VIDEO – Ko će od Srba učestovati na izborima na Kosovu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare