Užička 23, vila, kuća, Tomislav Nikolić
Foto: Google maps/Zoran Lončarević

Iako niko tačno ne zna šta radi Nacionalni savet za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom, Vlada Srbije je na sednici u petak ponovo imenovala predsednika tog tela i njegove članove. Za predsednika Saveta još jednom je postavljen Tomislav Nikolić, kome je po toj funkciji ranije dodeljena na korišćenje vila u Užičkoj.

I u vreme mandata ove vlade bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić nastaviće da boravi u bivšoj predsedničkoj vili na Dedinju. On je ponovo izabran za predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju odnosa sa Rusijom i Kinom.

Prvi put je na tu funkciju postavljen 2017, nakon što je „odlučio“ da se ne kandiduje za još jedan predsednički mandat, a deo dogovora sa Aleksandrom Vučićem očito je bio i da Nikolić nastavi da živi u velelepnom objektu na Dedinju.

Podsećamo, zbog toga je Vlada promenila Uredba o nepokretnostima za reprezentativne potrebe Republike Srbije i predsedničku rezidenciju u Užičkoj 23 odredila za boravak i reprezentativne potrebe predsednika Saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom.

I ne samo što Nikolić koristi jednu od najlepših državnih rezidencija, već se iz budžeta, novcem svih građana Srbije, plaćaju i troškovi održavanja tog luksuznog objekta. Kako je ranije pisao Insajder, prosečni mesečni troškovi 2018. iznosili su približno 400.000 dinara ili oko 3.400 evra.

Ko su članovi Saveta?

Osim njega za članove Saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom po funkciji izabrani su ministar finansija Siniša Mali, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović, kao i ministar privrede Rade Basta.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

U tom telu je i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i ministar za unutrašnju i spoljnu trgovinu Tomislav Momirović, a član Saveta je i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Tomislav Momirović Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Među novoizabranim članovima je i Aleksandar Antić, direktor Koridora Srbije, Ivan Mrkić, ambasador i nekadašnji ministar spoljnih poslova, i Milan Tadić, tehnički direktor PWW-Porr za Srbiju.

Aleksandar Antić Foto: Filip Krainčanić/ Nova.rs

U Savet su imenovani i Pavle Bašić, osnivač Tandem financial, i Dejan Simić, vlasnik i direktor ID Consultants.

Ivan Mrkić Foto: EPA/NAKE BATEV

U Rešenju o imovanju predsednika i članova Saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom piše i da nadležni ministar i direktor mogu ovlastiti drugog predstavnika ministarstva i direktora da umesto njega učestvuju u radu na sednici Saveta.

Inače, u sklopu tog tela funkcioniše i Kancelarija za saradnju sa Rusijom i Kinom, a za njen rad u budžetu za 2023. predviđeno je 40,4 miliona dinara.

BONUS VIDEO Do kada će Tomislav Nikolić biti u vili na Dedinju?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare