Marinika Tepić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Danas je predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić potvrdio da je Srbija u vanrednom stanju, izjavila je Marinike Tepić, šefice poslaničke grupe koju čine Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Preokret i Sloga - "Ujedinjeni".

„Sazivanjem budžetske sednice u nedelju u 11.10 za ponedeljak u 11.10 Orlić je sednicu opet, kao i svaki put do sada, zakazao od danas za sutra, iako je predlog budžeta bio u skupštinskoj proceduri više od dve nedelje, a ovakvo sazivanje u roku od 24 sata moguće je samo u vanrednim okolnostima i uslovima hitnosti koje se moraju obrazložiti, a nisu“, istakla je Tepić.

Pročitajte još:

Pored toga, dodala je, ovakvom zloupotrebom poslovničke procedure jasna je namera Orlića i režimske većine da na taj način onemogući opoziciju da i ona podnese svoje predloge zakona za dopunu dnevnog reda i govori još samo 3 minuta više o svojim zakonima.

„Tako je pored najvažnijeg zakona kakav jeste Zakon o budžetu za 2023. godinu, pridodao još 34 tačke dnevnog reda koje režimska većina želi, ali je zato opoziciji onemogućio da za ovu sednicu podnese dopune dnevnog reda sa svojim zakonima i dobije 3 minuta više samo da obrazloži svoje zakone“, kazala je Tepić.
Kako je dodala, „ovakvo pravno nasilje i zloupotreba procedura kojom predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić ukida poslanicima opozicije zakonodavne nadležnosti, skandal je kakav sebi nije dozvoljavala čak ni Maja Gojković dok je predsedavala Skupštinom“.

„Podsećamo da je od konstituisanja Narodne skupštine 2. avgusta svaku, ali baš svaku sednicu Vladimir Orlić zakazivao po hitnom postupku u roku kraćem od 24 sata, čime je svaki put onemogućio opoziciju da obrazlaže svoje zakone za dopunu dnevnog reda i ni ta tri minuta po zakonu ne dozvoli da govorimo“, zaključila je Tepić.

BONUS VIDEO Govor Marinike Tepić u Skupštini koji je ogolio Vučićevu propagandu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar