Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Čitalac Nova.rs, Printscreen

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić je govoreći o akcidentu koji se desio juče kod Pirota navela da tim delom pruge nije moglo ništa da se prevozi i da je to urađeno protivzakonito. Sa druge strane, ministar Aleksandar Martinović je na kritike Marinike Tepić odgovorio kako je za ovo navodno "odgovorna opozicija".

„Vagoni i cisterni su transportovani protivzakonito i suprotno odlukama iz 2019. godine da se tim delom pruge ništa ne prevozi, ali se to ipak činilo“, rekla je Tepić na sednici Skupštine Srbije.

Ona je kritikovala to što su poslanici vladajuće koalicije danas celo zasedanje pokušavali da „zatrpaju“ temu akcidenta u Pirotu.

Tepić je kritikovala i jučerašnje izveštavanje Radio-televizije Srbije o ovom akcidentu kada je, kako je Tepić navela, ova televizija posvetila „samo 32 sekunde u Dnevniku u 19.30“.

„Pokušava da se zatrpa ova tema i značaj ovog događaja. Dobili smo komentare od poslanika SNS da sačekamo na miru da ekipe obave svoj posao i da se građani umire. Nažalost, ja sam potpuno zgrožena da ekipe na terenu i dalje ne rade ono što treba. Prvo treba da obavestite Gorana Vesića da nije njegova nadležnost da se bavi železnicom u vanrednim okolnostima, već u redovnim, a u vanrednim je to nadležnost MUP-a“, rekla je Tepić i dodala:

„Isteklo je više od 24 sata nakon akcidenta, a i dalje se vide tri prevrnute cisterene i ništa se ne dešava. Pored 20 tona izlivenog amonijaka, preti još 130 tona da se izlije zato što niste 24 sata nakon ensreće poslali cisterne da se ovaj amonijak pretoči u adekvatne cisterne“, rekla je Tepić.

Marinika Tepić gošća u emisiji Utisak nedelje na televizi Nova S Foto:Ivan Dinić/Nova S

Ona je upitala na sednici Skupštine Srbije kada će na mesto akcidenta biti upućene bezbedne cisterne za pretakanje amonijaka iz prevrnutih vagona.

„Ja sam šokirana i da radnici na pruzi koji su poslati tamo nisu adekvatno opremljeni kako bi zaštiti sebe od trovanja“, dodala je još Tepić.

Ministar Martinović krivio opoziciju za akcident

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović na kritike Marinike Tepić odgovorio je kako je „opozicija kriva i odgovorna“.

„Pitate se ko je kriv? Pa vi ste krivi. Zapitajte se koliko je železničara ostalo bez posla u vaše vreme… Ako se postavlja pitanje ko je odgovoran? Vi ste odogvorni jer niste uradili ništa“, rekao je Martinović opoziciji.

Aleksandar Martinović, Skupština Srbije Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Obraćajući se Mariniki Tepić, Martinović je kritikovao njeno izlaganje jer „ona sve zna“.

„Nama nije potreban ni ministar policije, ni građevinarstva, a ni životne sredine jer ona (Tepić) sve zna šta se desilo u Pirotu. Ona žena zna apsolutno sve, svaki detalj… Sve zna i da li pruga valja ili ne valja, a i koliko je bilo amonijaka u cisterni“, rekao je Martinović.

Opširnije o dešavanjima na sednici Skupštine Srbije čitajte u našem lajv blogu.

***

BONUS VIDEO – Prvi snimak iz Pirota

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare