Miša Vacić i Aleksandar Vučić Foto:E-Stock/Dušan Milenković/Filip Krainčanić/Nova.rs

Istražitelji su zabeležili više od 1.000 telefonskih poziva između ključnih političkih figura u Srbiji, uključujući predsednika Srbije Aleksandra Vučića, njegovog brata Andreja Vučića i šefa policije, i lidera nasilnog ekstremno desnog pokreta čiji je saosnivač zloglasni britanski nacionalista, piše britanski “Tajms”.

Kako navodi “Tajms”, pozive je u periodu od 2017. do 2019. godine upućivao Miša Vacić, lider Srpske desnice, grupe sastavljene od nacionalistički orijentisanih političara, članova organizovanih kriminalnih grupa i huligana koji su napadali opozicione ličnosti u Srbiji.

Srpska desnica osnovana je pre četiri godine uz podršku Džima Dousona (Jim Dowson), bivšeg protestantskog pastora, člana Oranskog reda (ultrakonzervativne i nacionalističke protestantske organizacije iz Severne Irske) i jednog od osnivača Britanske nacionalne stranke (British National Party) koji se diskretno pojavljuje u javnosti, ali je u ultradesničarskim krugovima poznat po sposobnosti da prikupi sredstva, a talentovan je i za društvene mreže, piše Tajms.

Povezane vesti:

Prisluškivanja idu u prilog navodima da Vučić koristi grupu za zastrašivanje i ućutkivanje političkih protivnika, dok pokušava da održi imidž sličan onima koji imaju državnici Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije. Uprkos tome što je Srbija i dalje kandidat za članstvo u Evropskoj uniji Vučić je ugušio slobodu medija i proširio kontrolu na veći deo države od kad je 2014. godine postao premijer, a potom 2017. godine i predsednik države, piše britanski list.

Vučić tvrdi da je odgovarao na pozive Vacića zato što je to bilo “pristojno”. Na zahtev “Tajmsa” da to prokomentariše, iz kancelarije srpskog predsednika nije stigao odgovor. Snimke koje je otkrila opoziciona poslanica Marinika Tepić zatražio je sud, kao deo istrage koja se vodi protiv ultradesničarskih kriminalnih grupa.

Najčešće mete čalnova Srpske desnice bile su opozicione partije za koje se smatra da sarađuju sa Kosovom, uprkos tome što se i sam Vučić upuštao u diskusije oko razmene teritorija sa bivšim premijerom Kosova Hašimom Tačijem, navodi ovaj britanski list.

Bivši gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović rekao je za “Tajms” da je ta grupa započela kampanju protiv njega nakon što je započeo zajednički poljoprivreni projekat sa gradom Peć na Kosovu, prvi te vrste.

Nebojša Zelenović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“Tada samo posto izdajnik Srbije. Srpska desnica je uz pomoć lokalnih kriminalaca protiv mene vodila kampanju. Održavali su sastanke i mitigne na kojima je Vacić rekao da bi me trebalo udaviti u reci. To je bio otvoren poziv na ličnovanje. Došli su u moju kancelariju i pretili mojoj porodici. Sve sam prijavio policiji ali niko nije reagovao”, ispričao je Zelenović.

Kancelarija Srpske desnice u Šapcu nalazi se u istoj zgradi u kojoj je i gradski odbor Vučićeve Srpske napredne stranke. Nasilnici koji su se pridružili ovoj grupi deo su nove kriminalne klase koja koja je izašla iz zatvora u toku prošle decenije, kaže Zelenović.

Povezane vesti:

“Vučić nema većinu, zato mora da vrši pritisak, a ne postoji bolji način za to nego da angažuje kriminalce. Potreban je po jedan u svakom gradu koga će se svi plašiti, a to su ljudi koji ubijaju i trguju ljudima”, tvrdi.

Vacić je za “Tajms” rekao da u svojim obraćanjima nije pretio Zeleniviću i dodao da su tužioci doneli odluku da protiv njega ne podignu optužnicu zbog incidenata u Šapcu. Takođe je negirao da Srpska desnica zajdnički deluje sa srpskom vladom, već da oni komuniciraju sa predstavnicima svih partija u Srbiji.

Douson je rekao za “Tajms” da je on sa Vacićem “delio iste vrednosti u pogledu odbrane idenditeta Evrope” i da je sa njim povezao “mnoge hrišćanske patriote u Britaniji”. Takođe je potvrdio svoju ulogu u formiranju Srpke desnice. Negirao je, međutim, da ta grupa sarađuje sa Vučićem i rekao da nikad nije upoznao predsednika Vučića i ne poznaje ni jednog člana njegove partije.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare