Ivica Dačić, Ana Brnabić, Boris Tadić Foto: Printscreen/TvPink

“Prihvatio sam poziv da gostujem u emisiji Hit tvit, jer se sve vreme borimo za duel sa vlašću na najvišem nivou i zato nisam imao pravo da odbijem duel sa premijerkom i predsednikom Skupštine. Od ovoga viši nivo bi bio samo duel sa Vučićem, na koji ga pozivam sve vreme. Dakle, ovakav duel u svrhu prodora svakog milimetra istine do građana bih prihvatio i da su ga ponudili na deponiji”, kaže u intervjuu za “Novu” Boris Tadić, lider SDS i bivši predsednik Srbije.

Posle 10 godina gostovali ste na TV Pink. Kakvi su vam utisci?

Sinoćna emisija je bila prvi pravi duel vlasti i opozicije u poslednjoj deceniji i mislim da je to izuzetno značajno. Bez takvih duela prosto ne možemo da pred građanima suprotstavimo istinu lažima. Bez ovakvih emisija, svako se obraćamo samo svom biračkom telu, što nas održava u status quo, koji odgovara samo Vučiću. Moj utisak je da smo makar na par sati mogli pred gledaocima Pinka da ogolimo bar deo laži kojima im se ispira mozak već deset godina.

Bilo je mnogo negativnih komentara uoči same emisije jer ste prihvatili poziv da gostujete u „Hit tvitu“, dok su mnogi tokom emisije i nakon nje na društvenim mrežama hvalili vaš nastup. Šta mislite da ste dobili odlaskom na Pink?

U situaciji “tri na jedan” sam pokušao u tih nekoliko sati da razbijem decenijske laži, što je prilično teško. Ali moramo koristiti svaki prostor i boriti se do kraja pre svega spram cilja koji je ispred nas, a ne spram okolnosti u kojima smo prinuđeni da se za taj cilj borimo. Okolnosti u Srbiji su takve da nemamo pravo na bilo kakav izgovor za odustajanje od borbe na svim frontovima.

Prihvatio sam poziv jer se sve vreme borimo za duel sa vlašću na najvišem nivou i zato nisam imao pravo da odbijem duel sa premijerkom i predsednikom Skupštine. Od ovoga viši nivo bi bio samo duel sa Vučićem, na koji ga pozivam sve vreme. Dakle, ovakav duel u svrhu prodora svakog milimetra istine do građana bih prihvatio i da su ga ponudili na deponiji. Sviđalo se to nama ili ne, Pink ima ogromnu gledanost i ti gledaoci su takođe građani Srbije, koji jednako kao čitaoci vašeg medija imaju pravo na istinu. Naše lične impresije ili stil ne smeju biti prepreka tome.

Koji momenat je za vas bio najneprijatniji?

Nijedan momenat mi nije bio neprijatan, a jedini cilj mi je bio da otvorim što je više tema i ogolim što više laži u tim gotovo nemogućim okolnostima u kojima sam se borio sa tri sagovornika i za teme i za prostor. U jednom trenutku je čak otkazao i ton, ali sam nastavio da govorim i bez bubice. Emisija je i više puta prekidana i to ne samo reklamnim blokovima. Ali trudio sam se da uprkos i tome nastavljam u istom ritmu. Naravno, mnoge teme nisu otvorene, a pogotovo ne raspravljene do kraja, ali nadam se da će opozicija do kraja kampanje imati još ovakvih prilika.

Uostalom, to je ono za šta smo se borili i kroz dijalog pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta i za šta se borimo kroz nadzorna tela koja su proizašla iz tog dijaloga. Rezultati te borbe su mali i nedovoljni, ali dragoceni u okolnostima dosadašnjeg potpunog mraka. I opet ponavljam, nemamo pravo da se odričemo te borbe, niti njenih rezultata, ma kakvi oni bili. Besmisleno je da neko govori da je to legitimisanje režima, jer je onda po tim aršinima učešće na izborima tek vrhunsko legitimisanje. A posebno je besmisleno što je deo opozicije onemogućio saradnju opozicije od koje prevashodno zavisi rezultat ovih izbora zbog toga što na različite načine vidimo borbu ka istom cilju. Umesto da pravimo sinergiju rezultata borbe na svim frontovima.

Ceo intervju pročitajte sutra u štampanom izdanju novina „Nova“.

BONUS VIDEO Tadićeva izborna lista predala potpise

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare