Filip Švarm Foto: N1

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika "Vreme" Filip Švarm rekao je gostujući u Danu uživo N1 da odnosi zvaničnog Beograda i Zagreba spadaju u srpsko-hrvatski folklor i da je režim procenio da bi trebalo da ima neprijatelja.

„Položaj Srbije nije najbolji, vrlo je loš, Srbija nije jedina zemlja u Evropi koja Rusiji nije uvela sankcije, Kosovo je gurnuto u drugi plan zbog odnosa prema Rusiji. Srbija ne uživa podršku na Zapadu. Nakon sporazuma Selakovića sa Lavrovim u Njujorku podigla se gužva, tražilo se od Srbije da objasni svoje postupke, slušali smo od Vučića da nas čekaju teške odluke, Vučić je nagovestio mogućnost uvođenja sankcija Rusiji. Režim je stvorio putinofiliju, drži antizapadni gard – procena je da bi bilo dobro da se stvori front da bi odvukao pažnju, a to je nabacivanje blata sa Hrvatskom“, istakao je Švarm.

On je kazao da su oštre reči koje su se čule između srpskog i hrvatskog državnog vrha neprimerene.

„Posebno kada govori predsednik Republike da Hrvatska radi svoj posao od ’41, to je izjednačavanje Zagreba Ante Pavelića sa Zagrebom Andreja Plenkovića, što ne stoji. Ta vrsta retorike ne vodi nikuda, zaoštravanje prema Hrvatskoj nije počelo od Praga, to imamo čitavo leto, to je počelo sa pokušajem Vučića da ode u Jasenovac, pa smo imali pozivanje građana da ne letuju u Hrvatskoj i to je palo na plodno tle pa se procenilo da bi bilo dobro nastaviti, HDZ odgovara Vučićeva retorika, to im je idealna retorika, ulazi se u matricu da se brani Hrvatska od velikosrpske agresije. Režim naprednjaka i HDZ su idealni jedni drugima, stalno odvraćanje tenzija je dobro zbog unutarpolitičkih razloga, Srbija i Hrvatska su marginalne države od kojih ne zavisi mnogo. To je Informer diplomatija, služi za zabavljanje širokih narodnih masa, podilazi se nacionalnom sloju, podižu se tenzije, svađe“, kaže sagovornik N1.

Švarm očekuje da će odnosi između Srbije i Hrvatske kulminirati, ali da ne očekuje da će biti neke zategnutosti na nivou stanovištva.

„Uprkos Ani Brnabić, Vučiću, Vučeviću mislim da je bio rekordan broj građana Srbije u Hrvatskoj. Građani Srbije i Hrvatske te uvrede ne doživljavaju kao vrstu folklora. U Srbiji imamo stalno atentate na predsedika i njegovu familiju, pa smo bili u ratu sa Kosovom jedan vikend, tako se vodi politika. Kad gledamo hrvatske vesti, čovek ima osećaj da gleda vesti iz ’92 jer, kako se tamo kaže domovinski rat, iz njega se crpi legitimitet, odgovara i HDZ i SNS, gde ćete boljeg neprijatelja od Hrvata. Očekujem da će to da traje, niti je Hrvatska važna u EU, niti Srbija u regionu, dve male zemlje glume da su važne i bitne“, ocenio je.

Što se tiče nove Vlade Srbije, Švarm misli da će ona biti formirana u zakonskom roku, ali da ništa neće biti promenjeno.

„Ti ministri ne rade svoj posao, oni se ne ponašaju kao odgovorne osobe, dođu kao stojači, oni su više sekretari nego ministri, Vučić će da rukovodi Vladom, ne vidim da će se ta Vlada radikalno promeniti, možda će imati neku kozmetičku ulogu“, zaključio je Filip Švarm.

BONUS VIDEO: Nastavlja se sukob: Plenković tvrdi da Vučić nije odložio sankcije Srbiji na rusku naftu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar