Filip Švarm, gost, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Filip Švarm Foto: Nova S

Glavni urednik nedeljnika "Vreme" ocenio je da je obrazovanje čist višak za Srbiju, jer da je drugačije, ne bi prvi čovek države (Aleksandar Vučić) na sva usta reklamirao dualno obrazovanje, a njegova vlast obraćala pažnju na prosvetne radnike samo kada zaprete štrajkom zbog svog ponižavajućeg položaja.

Švarm je naveo da „mladi nisu blesavi“, a dokaz tome je mizeran broj prijava za upise na profesorske smerove na Matematičkom i Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

„Zašto se mučiti integralima ili kratkouzlaznim naglaskom, kad se može potpisati pristupnica Srpske napredne stranke i kupiti diploma na kakvom opskurnom privatnom fakultetu? Dalje je samo nebo granica, čovek može postati sve što poželi – ministar policije ili odbrane, direktor EPS, guverner Narodne banke…“, istakao je glavni urednik „Vremena“.

Dodao je da je u Ćupriji pre nekoliko godina u Višoj medicinskoj školi osam nastavnica ostalo bez posla „da bi se otvorila mesta za apanažu naprednjačke ‘ekipice’ predvođene poslaničkom trojkom – Aleksandar Martinović, Vladimir Orlić i Darko Laketić“.

„Tih šezdesetak hiljada dinara im je bio džeparac, a otpuštenim profesoricama jedini prihod“, naglasio je Švarm.

Po njegovim rečima, obrazovanje je čist višak za Srbiju.

„Da je drugačije, ne bi bilo sve više samofinansirajućih, a sve manje studenata na budžetu. Da je drugačije, ne bi prvi čovek države na sva usta reklamirao dualno obrazovanje, samu srž minimalno plaćene radne snage u sponzorisanoj šrafciger ekonomiji. Da je drugačije, vlast bi se setila prosvetnih radnika i kada ne prete štrajkovima zbog svog ponižavajućeg položaja“, ocenio je novinar.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar