stejt department
Foto.:EPA/MIKE THEILER

SAD su danas izrazile zabrinutost da izlazak Srba iz kosovskih institucija stvara potencijal za dalje povećanje napetosti na terenu, izjavio je portparol Stejt departmenta za Albanian post.

„Izlazak kosovskih Srba iz institucija nije rešenje za aktuelne sporove i ima potencijal za dalju eskalaciju tenzija na terenu. Sve strane moraju da preduzmu korake da smanje tenzije i obezbede mir i stabilnost“, navodi se u odgovoru za Albanian post.

Retorika koja trenutno vlada u odnosu na sever Kosova dovodi u opasnost živote, saopštio je Stejt department.

„Akcije i retorika koji povećavaju mogućnost nasilja izlažu nepotrebnom riziku nevine živote i živote međunarodnih mirovnih snaga na terenu“, dodaje se u odgovoru, prenosi Kossev.

Američki portparol je takođe naglasio da se „SAD slažu sa Evropskom unijom da su nedavni događaji zabrinjavajući i da dovode u opasnost važan napredak koji je do sada postignut u dijalogu (Beograda i Prištine) uz posredovanje EU“.

Na kraju se kaže i da „Kosovo i Srbija moraju da sprovedu sporazume koje su već potpisali u procesu dijaloga, uključujući i početak razgovora za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom“.

BONUS VIDEO – Zoran Sekulić o uzdržanoj Srbiji i obrtanju kosovskog ciklusa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar