Borko Stefanović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Potpredsednik Narodne skupštine Borko Stefanović u intervjuu za bečki "Kurir" govorio je o spoljnopolitičkim izazovima Srbije, unutrašnjoj političkoj situaciji i migracionoj krizi.

O izbegličkoj krizi u Srbiji i mogućim rešenjima, Stefanović je rekao da će Srbija morati da prilagodi svoju viznu politiku viznoj politici EU ako želi da postane članica. To se odnosi i na nužnost usaglašavanja spoljne politike Srbije sa EU.

Govoreći o tome šta bi EU trebalo da uradi da bi olakšala približavanje Srbije, Stefanović ističe:

„EU bi konačno trebalo da preduzme opipljive korake prema Srbiji i ostalim državama regiona. EU treba da nam da datum definitivnog ulaska u EU i ubrzanu procedure učlanjenja. Mi u Srbiji, kao i ostale zemlje kandidati za članstvo u EU, treba da budemo u mogućnosti da biramo svoje evroposlanike koji će nas predstavljati u Evropskom parlamentu, doduše, bez prava glasa, ali sa pravom da tamo govore. To bi bio važan korak za naš narod i našu zemlju. Nalazimo se u izolovanoj čekaonici za članstvo. U takvu čekaonicu mogu lako da uđu druge sile sa strane i izazovu probleme – ne samo siromaštvo i korupciju, već i probleme podgrevanja nacionalnih mržnji“, naveo je Stefanović i dodao:

„Godinama pokušavamo da skrenemo pažnju na ono što se dešava u Srbiji. U poslednjih deset godina mi smo kao opozicija više puta bili žrtve napada režima, od klevetničkih kampanja protiv opozicije u medijima koje kontroliše režim do fizičkih napada“, kaže Stefanović objašnjavajući mogućnosti delovanja opozicije pod režimom.

Stefanović je naveo da se ne radi se više o stabilnosti Balkana, već čitave Evrope.

„Zato pozivamo Evropu da nam pokaže da je ona i naš dom i da je tu naša budućnost“, kazao je Stefanović.

Bonus video: Marinika Tepić – konferencija za novinare poslaničke grupe „Ujedinjeni – SSP, PSG, Preokret, Sloga“. Dom Narodne skupštine 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar