Foto: Twitter/Danijela Mijatovic/@DacaMijatovic

Američki predsednik Donald Tramp, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti potpisali su danas u Beloj kući ekonomski sporazum. Predstavnici Beograda i Prištine potpisali su svako po jedan sporazum, koji su u velikoj meri isti, ali se razlikuju u poslednjoj tački.

Na Tviteru je objavljen sporazum koji je potpisao kosovski premijer, a mi ga prenosimo u celosti.

Srbija [Beograd] i Kosovo [Priština] saglasili su da će napredovati u ekonomskoj normalizaciji pristajući na sledeće:

• Obe strane će primeniti sporazum o autoputu Beograd-Priština koji je prethodno potpisan 14. februara 2020.

• Obe strane će primeniti železnički sporazum Beograd-Priština koji je prethodno potpisan 14. februara 2020.

– Pored toga, obe strane će se obavezati na zajedničku studiju izvodljivosti o opcijama za povezivanje železničke infrastrukture Beograd-Priština sa lukom na Jadranu.

• Kosovo [Priština] i Srbija [Beograd] sarađivaće sa Američkom korporacijom za međunarodno finansiranje razvoja i EKSIM na memorandumima o razumevanju radi operacionalizacije sledećeg:

– Autoput Mira
– Železnička veza između Prištine i Merdara
– Železnička veza između Niša i Prištine
– Obezbeđivanje finansija za podršku zajmova potrebnih za mala i srednja preduzeća
– Dodatni bilateralni projekti.
– Stalno prisustvo Američke razvojne agencije u Beogradu, Srbija.

• Obe strane će otvoriti i operacionalizovati objekat zajedničkog prelaza Merdare.

• Obe strane će se pridružiti „mini-šengenskoj zoni“, koju su Srbija, Albanija i Severna Makedonija najavile u oktobru 2019. godine, i u potpunosti iskoristiti njene beneficije.

• Obe strane će međusobno priznati diplome i stručne uverenja.

• Obe strane će se složiti da sarađuju sa Ministarstvom energetike SAD i drugim odgovarajućim pravnim licima američke vlade na studiji izvodljivosti za potrebe deljenja jezera Gazivode kao pouzdanog snabdevanja vodom i energijom.

• Obe strane će diverzifikovati svoje zalihe energije.

• Obe strane će zabraniti upotrebu 5G opreme koju isporučuju nepouzdani dobavljači u svojim komunikacionim mrežama. Tamo gde je takva oprema već prisutna, obe strane se obavezuju na blagovremeno uklanjanje i druge napore za posredovanje.

• Obe strane će povećati avionski pregled putnika, međusobnu razmenu informacija i u okviru šire američke saradnje na Balkanu i obavezaće se na tehnološke nadogradnje za borbu protiv ilegalnih aktivnosti primenom i operacionalizacijom sistema za proveru i informisanje koje obezbeđuju SAD, uključujući RIBE, APIS, ATS-G i SRTP.

• Obe strane se obavezuju da će štititi i promovisati slobodu veroispovesti, uključujući obnovljanje međuverske komunikacije, zaštitu verskih lokaliteta i sprovođenje sudskih odluka koje se odnose na Srpsku pravoslavnu crkvu, i nastavak restitucije jevrejske imovine bez naslednika iz vremena Holokausta.

• Obe strane se obavezuju da će ubrzati napore na pronalaženju i identifikovanju ostataka nestalih osoba. Obe strane se obavezuju da će identifikovati i primeniti dugoročna, trajna rešenja za izbeglice i interno raseljena lica. Obe strane se obavezuju da će utvrditi kontakt osobu koja će predvoditi ove napore u okviru svojih vladinih ministarstava i koordinisati između Beograda i Prištine, i obezbediće godišnje ažuriranje broja rešenih i nerešenih slučajeva.

• Obe strane će sarađivati sa 69 zemalja koje kriminalizuju homoseksualnost kako bi se založile za dekriminalizaciju.

• Obe strane se obavezuju da će u celini odrediti Hezbolah kao terorističku organizaciju i u potpunosti sprovesti mere za ograničavanje poslovanja i finansijskih aktivnosti Hezbolah u svojim jurisdikcijama.

• Kosovo [Priština] će se složiti da primeni jednogodišnji moratorijum kojim se traži novo članstvo u međunarodnim organizacijama. Srbija [Beograd] saglasiće se sa jednogodišnjim moratorijumom u kampanji za nepriznavanje i uzdržaće se od formalnog ili neformalnog zahteva od bilo koje nacije ili međunarodne organizacije da ne prizna Kosovo [Prištinu] kao nezavisnu državu. Oba sporazuma o prestanku stupaju na snagu odmah.

• Kosovo [Priština] i Izrael se slažu da se međusobno priznaju.

U srpskoj verziji poslednja tačka glasi:

• Srbija [Beograd] saglasna je da otvori predstavništvo Privredne komore Srbije i državnu kancelariju u Jerusalimu 20. septembra 2020. i preseli svoju ambasadu u Jerusalim do 1. jula 2021. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare