Iako je najavljeno da će se u nedelju u 14 sati obratiti direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju (KiM) Petar Petković zbog oružanog sukoba na Kosovu, do toga kao što znamo nije došlo. Zvaničnim saopštenjem šturo je navedeno da se konferencija za medije otkazuje, te da će se u toku popodnevnih sati obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Kako Nova saznaje iz izvora bliskih vlasti, Vučić je tražio od Petkovića da se ne obraća i da će on to uraditi umesto njega. Prema tvrdnjama našeg sagovornika, Vučić je Petkoviću odbrusio da on ne može bez njegovog znanja da priča o toj temu, uz opasku da Petković "nema šta da kaže".

Kako Nova saznaje, Vučić je od Petkovića zatražio da se ne obraća javnosti, te da će on uveče građanima saopštiti sve informacije.

Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

„Vučić je bio ljut na Petkovića jer ga nije konsultovao pre nego što je zakazao konferenciju za novinare. Petković je taj poziv uputio na svoju ruku, iako je direktor Kancelarije i bilo je logično da se obrati medijima. Vučić kada je video da će Petković da se obrati, bio je prilično iznerviran i zatražio da se otkaže konferencija“, tvrdi izvor Nove blizak SNS.

Prema rečima našeg sagovornika, Vučić je iznervirano pitao Petkovića „šta će on da kaže kad nema nikakve informacije“.

Aleksandar Vučić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Vučić je jasno tražio da se Petković ne obrati jer nema šta da kaže građanima. Situacija je bila dramatična, Vučić je o tome i sam govorio na konferenciji, pa je zbog toga zatraženo da Petković otkaže. Vučić je čak na trenutak bio i grub pa je odbrusio Petkoviću ‘šta ćeš ti da im kažeš… Ko ti je dozvolio‘?“, tvrdi izvor Nove.

Podsetimo, nakon vesti da se desila pucnjava u kojoj je ubijen policajac na Kosovu i da se dešava oružani sukob u blizini manastira Banjska, niko se od predstavnika vlasti nije obratio građanima. Između 10 i 11 sati stiglo je zvanično obaveštenje da će se u 14 sati obratiti direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, koji će govoriti o kriznoj situaciju.

Ipak, ubrzo je stiglo novo saopštenje u kojem je najavljeno da će u toku popodnevnih časova obratiti predsednik Srbije, dok se ujedno otkazuje konferencija Petkovića. Nije objašnjeno zašto, samo je naznačeno da će predsednik „razobličiti sve laži Kurtija“.

Ni nakon dugo očekivane konferencije za medije predsednika Aleksandra Vučića građani nisu dobili odgovore na sve pitanja šta se desilo u Banjskoj. I sam Vučić je rekao da nije mogao ranije da se obrati građanima jer „nisu mogli da dobiju ranije informacije zbog magnovenja“ i naveo da su ceo dan imali sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, te da će sa donetim odlukama izaći pred narod u narednim danima.

Foto:AP Photo/Dejan Simicevic

Oružani sukob počeo je u noći između subote i nedelje oko 3 ujutru, kada su napadači ubili jednog pripadnika Kosovske policije, a drugog ranili. Sukobi su nastavljeni u nedelju tokom celog dana, a rafali su se čuli i uključenju reportera iz mesta Banjska.

Prema zvaničnim informacijama pored policajca ubijeno je troje Srba, a nekoliko je ranjenih. Jedan od povređenih se nalazi u bolnici u Novom Pazaru. Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da u pitanju kriminalna formacija, koja je politički i finansijski podržana od Beograda.

Aljbin Kurti Foto:kryeministri.rks-gov.net

„Sledeći proces će nam dati više informacija o tome ko su, kako su ušli na Kosovo i ko je to naredio. Ono što smo saznali je da je reč o terorističkoj i kriminalnoj formaciji koja je planirala ovaj napad“, rekao je Kurti.

Javnost i dalje isčekuje odgovore na brojna pitanja, između ostalog odakle napadačima teško naoružanje, zašto su napadači blokirali put u tri ujutru, kako su se lica povukla iz manastira i zbog čega Kfor nije reagovao.

Iz Kosovske policije su saopštili da su napadači imali teško naoružanje, a da su u materijalima pronašli i dokumente Milana Radoičića, potpredsednika Srpske liste.

Bonus video: Dvojica Srba dovedena u sud – U Prištini se održava ročište zbog napada na policiju