Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo je odložio svoje povlačenje sa čela Srpske napredne stranke. On je na večerašnjoj godišnjoj konferenciji najavio da "sledeće godine neće biti predsednik političke partije".

„Ovo je moj poslednji mandat i neću da menjam Ustav. Sledeće godine neću biti ni predsednik političke partije. Moj posao je da budem na strani građana i ovoliko koliko još mogu to ću da činim na najbolji mogući način uprkos teškim prilikama sa kojima se suočavamo“, kazao je Vučić.

Predsednik Srbije svoje povlačenje sa čela SNS najavljuje već punih pet i po godina, dok je njegov prethodnik Tomislav Nikolić to je uradio čim je postao predsednik Srbije, rekavši da želi da bude predsednik svih građana.

Vučić je poslednji put o svojoj poziciji na čelu SNS-a govorio u decembru prošle godine i tada je rekao:

“Čim se završe naše lokalne skupštine, zakazuje se skupština stranke. Pošto ja znam da vas ne zanima program, jedino što vas zanima je to gde je Vučić, a ja na to imam jedan odgovor: a što brinete toliko o tome? Zar ne mislite da sam ja najgori na svetu? Pa svakog dana govorite ljudima da sam ja najgluplji, najgori, najnesposobniji, najodvrataniji… Sin mu kriminalac, brat mu kriminalac, ja kriminalac, ovakav sam i nikakav, samo nikad niste našli da sam ukrao, nikad nijedan račun, nijedan dinar da sam ukrao. Valjda se vi radujete da ja što duže budem na tom mestu, jer ćete lakše da pobedite. Na kraju se sva ta politika svede na to – Vučića ne možemo da pobedimo, ajde nemoj da se kandiduješ“, rekao je Vučić gostujući na RTS-u.

Ali predsednik svoje povlačenje odlaže još od 2017. godine i pobede na predsedničkim izborima. Tada je u emisiji Ćirlica na TV Hepi rekao da će u januaru 2019. predložiti kandidata koji će ga naslediti na mestu predsednika SNS.

“U 2018. je deset godina SNS-a, ja mislim da se kongres partije zakazuje za januar 2019, početak 2019, kada planiram da izaberem naslednika… da predložim naslednika, a verujem da će ga izabrati većina u partiji koju vodim“, rekao je Vučić, a preneo je Istinomer.

Zatim je u februaru 2018. rekao „da je maksimalno još godinu dana predsednik SNS“.

O tome je govorio i 2020, kada je obećao da će se povući do kraja godine.

“To ćemo ove godine da završimo. Pomerila nam je sve korona, ali ćemo svakako to ove godine da završimo”, rekao je Vučić na televiziji Hepi.

Onda je u maju 2021. rekao da želi da ostane još neko vreme.

“Želim da bar do skupštine stranke u oktobru doprinesem borbi protiv kriminalaca i tajkuna. To je jedan od snažnih motiva koji me drži na tom mestu, da pružim otpor onima koji su uništili i opljačkali Srbiju i kojima sam opsesija“, rekao je Vučić.

Na posletku, nije zgoreg spomenuti i da Ustav kaže da predsednik ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost. To stoji u članu 115 Ustava Srbije.

***

BONUS VIDEO: Novo pomračenje Vučića: Nazvao Novu i N1 „lokatorima“, retorika podseća na devedesete i napade na Ćuruviju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare