Foto:Shutterstock

Umesto reaktivne, neinventivne i konzervativne spoljne politike zasnovane na konceptima uskogrudog nacionalizma i autoritarnog vođstva, Srbiji je potrebna mnogo otvorenija, jasnija i fleksibilnija proevropska politika, ocenio je danas u autorskom tekstu bivši diplomata Duško Lopandić.

U toku 2023. godine građani i preduzeća iz Srbije suočiće se sa dve nove mere Evropske unije (EU) koje će i simbolično i praktično ilustrovati dalju marginalizaciju naše zemlje, kao i šire ekonomije i društva regiona Zapadnog Balkana u odnosu na vodeće evropske tokove, predočio je Lopandić u autorskom teksu za sajt Medija centra.

Građani Srbije će imati novu obavezu, verovatno od novembra 2023. godinu, da se pre putovanja u neku od zemalja Šengen zone prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja (ETIAS) uz uplatu takse za dobijanje odobrenja.

Lopandić podseća da u ovoj godini počinje trogodišnji prelazni period EU za uvođenje posebne takse na one robe, uključujući i one srpskog porekla, u čijoj proizvodnji se javlja povišena količina ugljendioksida, odnosno „taksa na ugljenik“.

Region Zapadnog Balkana je, uz neke pozitivne pomake poput otvaranj pregovora o pristupanju EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom, status kandidata za članstvo u EU za BiH i obnove Berlinskog procesa, nastavio da pati od dubokih geopolitičkih strukturnih i bezbednosnih problema i nestabilnosti, sada u kontekstu širih geopolitičkih poremećaja.

Rat na istoku Evrope je produbio liniju podele u odnosu na Rusiju i njene malobrojne saveznike, a tolerancija u EU prema politici neutralnosti je minimalna, jer se tumači kao vrsta solidarnosti sa imperijalističkom Rusijom, predočio je Lopandić.

U ovom pogledu, dodaje on, sadašnja zvanična spoljna politika Srbije negativno utiče na sliku zemlje, njene dugoročne interese i perspektivu nastavka evrointegracije.

Srbiji je potrebna radikalno nova spoljnopolitička strategija koja bi istovremeno bila usklađena sa kretanjima u evropskom okruženju i povezana sa glavnim unutrašnjim političkim i ekonomskim reformama i strateškim razvojnim ciljevima do 2030. godine i posle toga toga, smatra Lopandić.

***

BONUS VIDEO – GOST: Duško Lopandić, potrpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar