Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs

Istoričar Milan St. Protić rekao je za Nova.rs da Bezbednosno informativna agencija nikada nije bila reformisana i da zbog toga nije iznenađenje to što je Aleksandar Vulin imenovan za njenog direktora.

Aleksandar Vulin, bivši ministar policije, imenovan je danas za direktora BIA, objavio je portal Nova.rs. On je u prethodne dve godine obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova, a njegov mandat obeležile su brojne kontroverze.

Komentarišući odluku Vlade da imenuje Vulina, Milan St. Protić za naš portal kaže da srpska tajna služba formirana po uzoru na zloglasni KGB i oduvek je radila na tim principima.

Pročitajte još...

“Svi koji su bili na čelu te službe su iz tog šinjela su potekli. Mene ovo ništa ne čudi, jer je ta služba nikada nije reformisana i ima duboke korene u komunističkom shvatanju svoje uloge i sveta. Ova odluka se, u tom smislu, sasvim dobro uklapa”, tvrdi Protić.

Naš sagovornik kaže da sumnja da civilna vlast kontroliše rad službi i da ta činjenica mnogo toga govori. On kaže da je Vulina za novu funkciju verovatno preporučilo prisluškivanje ruske opozicije.

“Setite se i ko je ranije bio na tom mestu. Setite se ko je u vreme Koštunice bio direktor BIA. Prema tome, Srbija je u tim čeljuštima odavno. Ne vraća se ona u ruski, komunistički ili boljševički zagrljaj. Ona iz tog zagrljaja nikad nije ni izašla. Da li ovaj sad izgleda kao pajac i da li glumi Musolinija, a onaj pre njega glumio Staljina – to je pitanje ličnog manira. Ali to je uvek bio isti mentalitet i tu su uvek dolazili isti ljudi. Neki od njih su sa mnom bili na fakultetu i još onda ih bio glas da su produžena ruka Udbe”, pojašnjava Protić i ističe da mentalitet Aleksandra Vulina pogoduje radu u BIA.

“Oni koji su bili najveći protivnici srpstva sad su postali njegovi najveći branioci. Taj sovjetski sindrom se povezao sa ovim novokomponovanim srpstvom, koje je u suštini lažno. Svi ti koji mašu sa tim paraloma, poput one o ‘Srpskom svetu’, zapravo zloupotrebljavaju ljude. Ta institucija o kojoj pričamo je gazila demokratiju, srpstvo i progonila sve značajnije Srbe – od Slobodana Jovanovića do Milutina Milankovića. I sve je to zaboravljeno i onda se pitamo zašto jedan takav šarlatan dolazi na čelo BIA. Njegov mentalitet je takav, od kad se pojavio na političkoj sceni, on je to“, zaključio je Protić.

BONUS VIDEO: Da li Vulin odneo sa sobom „Srpski svet“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare