Viktor Orban i Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je najveće priznanje koje naša država može da dodeli - Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici, Viktoru Orbanu, premijeru našeg severnog suseda. Veliki prijatelj naše države, kako predsednik neretko predstavlja, već godinama javno govori o "velikoj Mađarskoj", državi u čiji sastav ulazi i Vojvodina, i podržava promociju ratnih zločinaca koji su odgovorni za ubistva civila na teritoriji Srbije.

Viktor Orban nagrađen je za „izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dvije zemlje“.

Tokom obrazlaganja ovakve odluke, šef srpske države je rekao da je „Orban bio uz Srbiju kada je bilo najteže“.

„Hvala Vam, gospodine Orban, što uvek imate dobrobit Republike Srbije u vidu. Hvala vam što u ova teška vremena, i u ovim mesecima kad svi gledaju sebe, smogli snage da pomognete Srbiji da obezbedimo sigurniju i topliju zimu i budućnost. Sa ponosom smo vam uručili ovaj orden. Mi se nadamo da će ovo, najviše priznanje koje Srbija može da pruži, biti podsetnik za mađarski narod i sve naše prijatelje, a nismo imali većeg prijatelja još od Sibinjanin Janka“, naveo je on.

Orban se zahvalio Vučiću na priznanju rekavši da Mađari i Srbi imaju jedan zajedničku misiju – „odbranu južnih vrata Evrope“.

Pročitajte još...

Šta je predsednik prevideo

Predsednik Vučić već godinama zanemaruje da njegov veliki prijatelj Orban ima još jednu misiju – pripajanje Vojvodine Mađarskoj.

Naime, mađarski premijer u više navrata javno je objavljivao kartu „velike Mađarske“, u čiji sastav ulaze delovi Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Orban je tako jednom prilikom, želeći da uputi čestitku maturantima koji su u Mađarskoj polagali test iz istorije, to uradio na krajnje neobičan način.

Na svom Fejsbuk profilu tada je objavio kartu velike Mađarske. Samo godinu dana pre toga, na zvaničnom nalogu države Mađarska na društvenoj mreži Tviter objavljena je ilustracija, odnosno stilizovani reljef kojim se sugeriše da su nakon Prvog svetskog rata i Trijanonskog sporazuma, Mađarskoj „otete“ dve trećine teritorije, uključujući 63.000 kvadratnih kilometara koje su deo današnje Hrvatske, Slovonije i Srbije, preciznije – Vojvodine.

Veliki prijatelj Srbije je na stoti jubilej od potpisivanja Trijanonskog sporazuma, čak otkrio i spomenik kojim iskazuje žalost zbog tih „otetih“ teritorija. Orban je tim spomenikom jasno stavio do znanja da nema nameru da se odrekne delova Srbije, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Rumunije i Ukrajine.

Orban je zapravo, ljudima koji ne žmure pred činjenicom da jedan premijer želi deo tuđe države za sebe, već godinama poznat kao čovek koji neodoljivo podseća na Vojislava Šešelja, koji je svojevremeno imaju viziju o „velikoj Srbiji“.

A kada već ne može da ima Vojvodinu, ima makar kompleks u Budimpešti u koji je uklesano 12.500 gradova, sela i opština koje su do 1920. godine pripadale Mađarskoj, odnosno Austrougarskoj.

Orbanova Vlada ovaj spomenik je platila 16 miliona evra, a u centru granitnog kompleksa, Spomenika nacionalnog jedinstva, gori večni plamen.

Većina država koje spadaju u Orbanovu „veliku Mađarsku“ ne kriju netrpeljivost prema premijeru i njegovoj politici, ali isto se ne može reći za Vučića, čoveka koji je posebno osetljiv na temu Kosova i Metohije, ali pretenzije koje Orban gaji prema Vojvodini ga očigledno ne dotiču.

Tako je gotovo nemoguće da se građani ne zapitaju – šta to čini jednu pokrajinom važnijom od druge, te zbog čega se zbog bezbednosti na jednoj strani organizuju konferencije, zasedanja, otakzuju događaji, ali brige za drugu nema ni u obrisima.

A da je prijateljstvo Vučića i Orbana očigledno jednostrano, pokazuje i bista Mikloša Hortija, državnog poglavara Mađarske tokom drugog svetskog rata, i nekadašnjeg Hitlerovog saveznika, čije su trupe odgovorne za smrt ili deportaciju skoro 20.000 građana Vojvodine. Jugoslavija je Hortija proglasila za ratnog zločinca zbog masovnih likvidacija civila u Vojvodini, Orban mu je podigao bistu u zgradi mađarskog parlametna, a Vučić na sve to – ćutao.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC,ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

A ćutali su i Srpska pravoslvna crkva i patrijarh Porfirije. Ne samo da je patrijarh ćutao, već je Orbanu uručio i najviše priznanje SPC – Orden Svetog Save prvog stepena.

Stoga ne čudi što se građani pitaju na osnovu čega je Orban zaslužio najviše priznanje države Srbije i titulu prijatelja srpskog naroda kada bez pardona slavi ratne zločince koji su vršili masovne likvidacije na teritoriji Srbije, a autonomnu pokrajinu Vojvodinu smatra delom svoje države. Ne čudi ni ako se neko zapita šta bi Orban tek radio, koga slavio i šta prisvojio da nije tako dobar prijatelj naše države.

BONUS VIDEO: Ovako je Viktor Orban odgovorio na pitanje novinarke RTS-a koje je zasmetalo Vučiću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram