Foto:BETAPHOTO/Igor Majstorovic/B.P./ATAImages/Nova.rs/BETAPHOTO / Sipa Press / Profimedia/BETAPHOTO / Sipa Press / Profimedia

Dogovor Beograda i Prištine u Briselu, po svemu sudeći nije okončao krizu sa registarskim tablicima, već je samo ublažio potencijal za sukob na terenu. Sagovornici Nove smatraju da je pred Srbima sa severa Kosova vrlo blizu novi izazov - decembarski izbori.

Nedugo nakon što su Srbi odlučili da napuste kosovske institucije, CIK u Prištini raspisao je nove izbore za gradonačelnike na severu Kosova, koji bi trebalo da se održe 18. decembra.

Srpska lista najavila je bojkot, pozivajući se i na rezultate prethodinih godina, a koji su pokazili gotovo stoprocentnu podršku građana.

Policija bez Srba veliki bezbednosni problem  

Milica Andrić Rakić iz NVO „Nova društvena inicijativa“ kaže da prvu liniju problema oko izbora čine organizacione mogućnosti.

„Ukoliko se u narednim danima u policiju ne vrate službenici srpske nacionalnosti, mislim da ne može da se govori ni o osnovnim uslovima. Razumem da je moguće da se dovedu policajci iz drugih regiona, ali ne verujem da bi to pozitivno uticalo na atmosferu“, navodi Andrić Rakić.

Sagovornica našeg lista navodi da bi sledeći problem mogao da se javi ukoliko zavanični Beograd ne pozove Srbe na izbore, što dalje znači da Priština ne bi imala jednostavan pristup infrastrukturi na severu, pre svega školama, koje su do sada bile mesto na kom se glasalo.

„Kosovske institucije posleduju vrlo malo objekata na severu Kosova, osim opštine Severna Mitrovica, koja ima posebnu zgradu za svoju administraciju“, kaže Andrić Rakić.

Ako do izbora dođe bez Srpske liste – masovni bojkot

„Ako Srpska lista ne izađe na izbore, imaćemo masovni bojkot. Takođe, na Kosovu ne postoje ‘donje grance za legitimnost izbora’, tako da koliko god ljudi izašlo, rezultati će biti verifikovani“, kaže naša sagovornica dodajući da se otvora mogućnost da predstavnika Alabnava bude na čelu neke od opština na severu Kosova.

Ističe i da bi njihov rad u najvećoj meri bio onemogućen.

„Pre svega ne bi imali osoblje u administraciji, a potom i delovanje bilo kakvih kosovskih opština na severu ne bi bilo prihvaćeno“, smatra Andrić Rakić.

Prema njenom mišljenju, međunarodna zajednice mogla bi da izvrši pritisak da do izbora ne dođe.

„Dakle, ako ne dođe do odlaganja, doći če do opstruckije organizacije samih izbora. Sada će se fokus međunarodne zajednice prebaciti na izbore i na rešavanje drugih nagomilanih problema. Tablice su bile kapisle za eskalaciju, ali nažalost, nisu jedine“, podvlači sagovornica lista Nova.

PROČITAJTE JOŠ

Portparol CIK u Prištini, Valjmir Eljezi saopštio je da su se od 15. novembra za lokalne izbore u četiri opštine na severu Kosova prijavila tri politička subjekta, od kojih je samo jedan dostavio imena kandidata za sve četiri opštine, dok druga dva imaju kandidate samo u po jednoj opštini.

Kako je Eljezi naveo, do sada je Demokratska partija Kosova dostavila imena četiri kandidata za opštine Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, dok Građanska inicijativa Mitrovica ima kandidata za Severnu Mitrovicu, a Stranka Kosovskih Srba za Leposavić.

Srbi ipak idu na izbore, čeka se odluka Srpske liste

Lider opozicionog „Srpskog opstanka“ sa severa Kosova, Aleksandar Arsenijević kaže da će oni ipak podneti kanditaturu na predstojećim izborima.

„Srpska lista jedno priča, drugo radi i ponaša se kao da je u predizbornoj kampanji. Jednostavno ne želimo da ispadnemo iz igre zbog svega prethodnog“, kaže Arsenijević navodeći da postoji velika šansa da se za izbore prijavi i Srpska lista ili će „poturiti“ svog kandidata.

Ističe i da kako bi sve to izbegli, prinuđeni su da se na izbore izađu.

„Imajući u vidu tvrdoglavost Aljbina Kurtija, sigurni smo u to da će se izbori na neki način održati“, smatra Arsenijević.

Sagovornik Nove kaže da i dalje ostaju pri stavu da je u ovakvoj bezbednosnoj situaciji, skoro pa nemoguće održati izbore.

„Po onome što može da se vidi, očekuje se i da se građani vrate u institucije. Ukoliko se to ne desi, povlačimo kanditaturu jer sigurno nećemo biti jedini Srbi u kosovskim institucijama“, zaključuje Arsenijević.

BONUS VIDEO: Da li je predlog Kosovo u UN, a Srbija u EU prihvatljiv građanima.mp4

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar