Sergej Lavrov i Nikola Selaković Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA

Profesor Američkog univerziteta u Rimu Damir Grubiša kaže da je plan o konsultacijama sa Rusijom koji su na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine UN potpisali ministri spoljnih poslova iz Beograda i Moskve, Nikola Selaković i Sergej Lavrov, "vrlo atipična pojava".

Ističe da je to „manifestni čin koji je Rusija nametnula Srbiji“, kao i da je „srpska diplomatija to napravila iz oportunizma, ali da je to škodljivo za samu Srbiju, u smislu da će to otežati njen put ka EU“.

Grubiša koji je bivši diplomata, koji je i sam bio savetnik pri misiji Jugoslavije u UN, navodi da su uvek imali konsultacije u svetskoj organizaciji, ali bez ikakvih potpisanih ugovora.

„Potpisivanje takvog protokola baca sumnju na orijentaciju Srbije“, ocenjuje on i dodaje da misli da je srpsko stanovništvo pri stavu da Srbija treba što pre da uđe u EU, ali da nažalost postoji jaz između vođstva i javnog mnjenja, kao i da „Srbija treba da se orijentiše da što pre ispuni zadatke iz pregovora“ sa Unijom.

Damir Grubiša Foto: N1

Sporazum koji su parafirali Sergej Lavrov i Nikola Selaković u Njujorku, o konsultacijama dva ministarstva izazvao je oštre reakcije i u Beogradu i u Briselu. Predstavnici Evropskog parlamenta kažu da je reč o skandalu, dok ministar spoljnih poslova Nikola Selaković poručuje da su takve kritike pokušaj da se Srbija potkopa.

U Njujorku su Srbija i Rusija 23. septembra stavile potpis na važan diplomatski dokument, za koji je Selaković rekao da je tehnička stvar, koja se sprovodi od 1996. godine.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – Selaković i Lavrov u Njujorku i potpisivanje ugovora o saradnji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar