Kosovska Mitrovica Foto:AP Photo/Bojan Slavkovic/Nova.rs/REUTERS/Ognen Teofilovski

Građani severa Kosova još se nisu oporavili od krize izazvane tablicama i i izlaskom Srba iz institucija, a već je usledilo novo usijanje - policajci albanske nacionalnosti u četvrtak uveče raspoređeni su po obodima Kosovske Mitrovice u cilju "očuvanja bezbednosti". Policijske stanice su još uvek bez Srba, a vreme do održavanja izbora koji su zakazani 18. decembra polako curi. Situacija na terenu je napeta, a po svemu sudeći, kao i u prethodnim primerima, sve je na međunarodnim partnerima koji bi trebalo da izvrše jak pritisak na Prištinu kako se u ovakvim okolnostima ne bi organizovao izlazak na birališta.

Nakon poslednjih tenzija na severu Kosova, kosovski policajci krenuli su da ulaze iz južnog u severni deo grada.

U manjim grupama bili su raspoređeni po obodu grada, pretežno u multietničkim naseljima Bošnjačka mahala, Brđani i Mikronaselje.

Kako je kasnije i potvrdila Kosovska policija, raspoređeni su redovni službenici, a ne pripadnici specijalnih jedinica.

Vrlo lako moglo da dođe do sukoba

Milica Andrić Rakić iz NVO „Nova društvena incijativa“ kaže da se od 5. novembra ove godine stanovnici pretežno albanske nacionalnosti ne osećaju bezbedno na severu Kosova.

„Meni je kao građanki veoma žao što je tako. Međutim, ne verujem da su se nakon raspoređivanja policije osetili išta bezbednije. Ta akcija policije nije doprinela smirivanju, naprotiv, stvorene su tačke na kojima je vrlo lako moglo da dođe do sukoba, a bile su u tim regijama u kojima se stanovništvo oseća najmanje bezbedno“, kaže Rakić.

Kosovska Mitrovica policija Foto:Nova.rs

Dodaje da joj sa bezbednosnog aspekta uopšte nije bila jasna akcija.

„Sve dok se ne uspostavi neki nivo poverenja između kosovskih institucija i većinski srpskog stanovništva na severu, nikakva akcije neće delovati umirujuće, podizaće mogućnost ekskalacije i sukoba. U jutarnjim satima su se povukli, pa se pitam kako je to tada bezbednosna situacija bila dobra, a zatim su se ponovo rasporedili“, kaže sagovornica Nove.

PROČITAJTE JOŠ:

Raspoređivanju dodatnih snaga kosovske policije prethodili su incidenti u Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici, u čijem su se središtu našli članovi CIK-a iz Prištine koji su u pratnji policije ušli u kancelarije, a u svrhu prikupljanja materijala za predstojeće izbore.

Andrić Rakić smatra da su snimci na kojima na desetine policajaca hoda po Bošnjačkoj veoma teatralni, kao i da su oni prvobitno uznemirili građane.

„Tek nakon sat vremena smo imali zvanične informacije šta se dešava. To je bilo dovoljno da se među zajednicom prošire brojne dezinformacije“, kaže ona.

Dodaje i da je dan u kom je policija raspoređena bio veoma napet i težak za Srbe na Kosovu.

Kosovska Mitrovica Foto:Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

„Bombardovani smo vestima koje su bile teške da se prihvate. Od stiuacije i dosta traumatičnih scena u Velikoj Hoči do oružane pljčake, sve je to bilo jako stresno. Ljudi su bili napeti veoma tokom čitavog dana, a ono što se dogodilo uveče je samo doprinelo tome“, ističe Milica Andrić Rakić.

U noći kada su policajci bili raspoređeni u Kosovskoj Mitrovici, do incidenta je došlo u susednoj opštini Zvečan.

Pucano je na patrolu poliicje, a tom prilikom povređen je jedan policajac.

Odlaganje izbora – spas u poslednji čas

Po svemu sudeći, ključ trenutnog rešenja situacije leži u odlaganju vanrednih izbora za gradonačelnike na severu Kosova, koji su zakazani za 18. decembar.

Sagovornica Nove upozorava da bi održavanje izbora sasvim izvesno otvorilo put za eskalaciju.

„CIK je potvrdio svih 79 biračkih mesta kao i ranije, što znači da planiraju da izbore sprovedu onako kako su i ranije činili – što ukazuje da će koristiti i srpske škole, što bi sasvim izvesno dovelo do velikih sukoba između građana i policije, tako da se čeka na još jedno razrešenje. Pretpostavljam da će kao i da sada, ako odluka o odlaganju bude doneta, biće saopštena u poslednji čas“, zaključuje sagovornica Nove.

BONUS VIDEO: (Ne)poverenje u rešenje za Kosovo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar