Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, privatna arhiva

Predstavnici Demokratske stranke, Stranke slobode i pravde i Narodne stranke stigli su u zgradu Skupštine Srbije nešto pre devet sati i od tada su na svakih 15 minuta pisarnici predavali isti zahtev - za dopunu dnevnog reda na narednoj sednici parlamenta i formiranje anketnih odbora koji bi trebalo da istraže čitav niz afera - od ubistva Olivera Ivanovića, preko Jovanjice i veze režima sa klanom Veljka Belivuka do policijske brutalnosti nad građanima u više navrata. Međutim, zahvaljujući neverovatnoj igrariji sa predsednikom parlamenta Vladimirom Orlićem, to im nije pošlo za rukom...

Ono što se jutros dešavalo ispred pisarnice republičkog parlamenta teško je objasniti, a da ne zvuči kao opisivanje dečje „nameštaljke“.

Predsedniku Skupštine Srbije Vladimiru Orliću prešlo je u manir da skupštinske sednice zakazuje 24 sata pre njenog održavanja. Samim tim, poslanici opozicije ne mogu da predaju predlog za dopunu dnevnog reda, jer za to nemaju dovoljno vremena. Ovakav predlog može se predati 24 sata pre održavanja sednice, što je praktično nemoguće ako se ona tad i zakaže. Osim ako predlog bude predat u istom minutu kad se i zakaže sednica.

A opozicija je danas upravo to pokušala da uradi.

Tragom informacije da će Orlić danas za sutra zakazati sednicu parlamenta, predstavnici DS, SSP i Narodne stranke okupili su se nešto pre devet ispred pisarnice, kako bi predali zahtev za dopunu dnevnog reda. Tom prilikom naišli su na zaključana vrata.

„Pisarnica Narodne Skupštine zaključana je u 9h i 05 min kako bi se opozicija sprečila da preda zahteve za dopune Dnevnog reda. Teškim marifetlucima i prizemnim podlostima vlast pokušava da spreči formiranje Anketnog odbora u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića. Ne odustajemo!“, napisao je poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević na Tviteru.

U video snimku iz skupštine, Milivojević je dalje objasnio:

„Mi se trenutno nalazimo ispred pisarnice Narodne Skupštine Srbije. Ovde smo u nameri da predamo zahteve za dopunu dnevnog reda. Kao što znate Demokratska stranka je pre dva meseca predala zahtev za formiranje anketnog odbora u vezi s ubistvom Olivera Ivanovića, u vezi sa prisluškivanjem predsednika SNS, u vezi sa prebijanjem građana Srbije. Međutim, ova vlast se služi teškim mahinacijama, podlostima i marifetlucima. Prošli put Vladimir Orlić je sednicu skupštine zakazao u 10.06 časova i to da počinje u 10 časova narednog dana. Da bi neki zahtev ušao u skupštinsku proceduru i bio stavljen na dnevni red on mora biti predat najmanje 24 sata pre zakazivanja sednice Skupštine Srbije. Sednica Skupštine još nije zakazana, nju će takođe Vladimir Orlić ponovo u 10.15 ili 10.20, a pisarnica će biti zaključana kako mi slučajno ne bismo predali naše zahteve“, rekao je Milivojević i pokazao da je pisarnica zaključana.

Naknadno je otvorena, a onda su predstavnici opozicije predavali jedan te isti zahtev na svakih 15 minuta, ne bi li „uboli“ baš onaj jedan minut u kojem to mogu da urade.

Foto:privatna arhiva
Foto:privatna arhiva

U ovoj nameri, ipak, nisu uspeli jer je Vladimir Orlić sednicu zakazao u 11.10 sati i to za sutra u isto vreme.

Vladmir Orlić
Vladmir Orlić

U razgovoru za Nova.rs Srđan Milivojević kaže:

„Nismo uspeli, jer sam ja poslednji put predao zahtev u 11 časova, a da bi naš zahtev za dopunu dnevnog reda bio uvažen, prema ovome morali smo da predamo u istom minutu kad i Orlić. Jasno je da je ovo namerno urađeno na ovaj način, samo da opozicija ne bi mogla da preda svoje zahteve. Nikada u istoriji političkog života u Srbiji sednica skupštine nije zakazana za 11 sati i 10 minuta. Uvek je to okrugao broj, dakle, 10 sati, 11 sati, 12 sati… Pratili su sve što radimo od jutros i zato je na kraju ispalo ovako“, kaže Milivojević.

Cilj opozicije je, kako dodaje, da se formiraju anketni odbori koji će se baviti mnogim nerazjašnjenim aferama u Srbiji.

„Pre svega o ubistvu Olivera Ivanovića, o aferi Jovanjica, nestanku dva minuta snimka sa naplatne rampe Doljevac kad je stradala Stanika Gligorijević, o policijskoj brutalnosti na inauguraciji predsednika Aleksandra Vučića 2017. godine, kao i onoj na protestima u julu 2020, o dešavanjima na mostu u Šapcu tokom protesta protiv litijuma, o delovanju klana Veljka Belivuka i o vezama sa predstavnicima režima… Želeli smo da predamo i predlog Zakona o povraćaju protivpravno i protivustavno oduzetih penzija. Ciljano nam to nisu omogućili, ali važno je da se i to čuje“, zaključuje Milivojević.

BONUS VIDEO: Srđan Milivojević o sprezi Belivukove grupe i vlasti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar