Aleksnadar Vučić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, Shutterstock

Ni u decembru Srbija neće otvoriti nijedan klaster u pregovorima sa Evropskom unijom, saznaje Nova.rs. Iako smo tehnički spremni za otvaranje klastera broj 3, kočnica na putu ka EU sada je i odluka srpskih vlasti da ne uvedu sankcije Ruskoj Federaciji. To, međutim, nije jedini razlog.

Celu ovu godina Srbija je praktično ispustila kada je reč o evropskom putu. Mada se krajem decembra prošle godine očekivalo da ćemo ove otvoriti klaster broj 3, a zatim broj 5, to se nije dogodilo.

Izvesno je da međuvladine konferencije EU sa Srbijom ove godine neće biti, a samim tim ni novih klastera. To se donekle moglo i očekivati, jer smo i od evropskih zvaničnika čuli upozorenja da napretka u procesu evrointegracija neće biti dok se ne pridružimo sankcijama EU prema Rusiji, odnosno ne uskladimo spoljnu i bezbednosnu politiku.

Da je to neformalni uslov bilo je jasno još u junu ove godine, kada takođe nije odobreno otvaranje klastera 3. Tadašnja ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović izjavila je da taj klaster neće biti otvoren jer se nismo priključili sankcijama Rusiji.

Ipak, prema rečima sagovornika Nova.rs to nije jedini i ključni razlog. Nemanja Todorović Štiplija, izvršni direktor Centra savremene politike i urednik portala European Western Balkans, kaže da je za otvaranje poglavlja potrebno da izveštaj Evropske komisije o napretku koji je izašao u oktobru bude na neki način pozitivan.

Nemanja Todorović Štiplija Foto:N1

“U smislu određenih poglavlja koja se otvaraju unutar ovog klastera, ali prvenstveno kroz poglavlje 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, kao i poglavlje 35, odnosno dijalog sa Prištinom. Tu su na žalost još dva uslova koje je možda Srbija svojim nečinjenjem dovela do toga da i te dve teme postanu važne – to su stanje demokratije u zemlji i poglavlje 31 – zajednička spoljna i bezbednosna politika”, zaključuje Štiplija.

Inače, klaster broj 3 obuhvata čak osam poglavlja koji se odnose na informaciono društvo i medije, oporezivanje, ekonomsku i monetarnu politiku, socijalnu politiku i zapošljavanje, preduzetništvo i industrijsku politiku, nauku i istraživanje, kao i obrazovanje i kulturu i carinsku uniju. Neka od tih poglavlja su otvorena po staroj metodologiji, poput poglavlja 29, a dva su privremeno zatvorena.

Oliver Varhelji, evropski komesara za proširenje, krajem oktobra je izjavio da je Srbija ispunila početna merila za klaster 3 i da je on tehnički spreman za otvaranje, ali da je odluka o tome u rukama članica, te da takve odluke moraju da budu donete jednoglasno.

„Dozvolite da dodam da bi u trenutnoj situaciji našim članicama bila potrebna jasna posvećenost i direktna podrška Srbije u našim najvažnijim izazovima“, rekao je Varhelji.

BONUS VIDEO Evropski parlament izglasao da se preispita novčana pomoć EU Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare