Aleksandar Vučić i Analena Berburg Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN MARQUARDT

Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok doći će u Beograd 11. marta, čime je potvrđeno pisanje Nova.rs. Kako saznaje naš portal, njena poseta će poslužiti, između ostalog, kako bi se na predstavnike srpskih vlasti izvršio dodatni pritisak da se usklade sa merama Evropske unije prema Rusiji. To ujedno znači da se od Srbije očekuje da uvede sankcije državi na čijem je čelu Vladimir Putin.

Imajući u vidu da je Srbija jedina zemlja u okruženju koja, iako je kandidat za članstvo u EU, nije spoljnu politiku uskladila sa merama te zajednice prema Rusiji, Berbok će poslati poruku srpskim vlastima da je neophodno to učiniti, navode naši sagovornici iz diplomatskih krugova.

“Srbiji se neće postavljati ultimatumi, ali će se njeni predstavnicima skrenuti pažnja na posledice neusklađivanja sa EU. Pohvalno je što se Srbija pridružila osudi ugrožavanja teritorijalnog suvereniteta Ukrajine, ali to je samo deo onoga što se očekuje od zemlje kandidatau ovakvim situacijama”, navodi naš izvor i ponavlja da se neće postavljati nikakvi striktni zahtevi, niti će bilo ko ucenjivati Srbiju.

Pročitajte još...

“Važno je da Srbija sama uvidi zašto je važno da bude deo ujedinjene Evrope. Evropska unija nikad nije bila jedinstvenija. Ova poseta može da pomogne u tome”, navodi naš izvor.

Na pitanje našeg portala da li usklađivanje sa merama EU znači da se od Srbije očekuje da uvede sankcije Rusiji, naš sagovornik odgovara potvrdno.

Podsetimo, portal Nova.rs je još krajem prethodnog meseca objavio vest da šefica nemačke diplomatije dolazi u Srbiju, što je danas i potvrđeno. 

Dolazak Berbok u našu zemlju planiran je u okviru njene diplomatske turneje, a pored Srbije, ona bi trebalo da poseti Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, rečeno je ranije našem portalu.

Sagovornici Nova.rs naveli su ranije da će sasvim izvesno teme razgovora između Berbok i srpskih vlasti biti Kosovo i dalji tok pregovora pod pokroviteljstvom EU, kao i politička situacija u Bosni i Hercegovini. Uz razgovore o Ukrajini i reakciji Srbije na događaje u toj zemlji, na sastanku će se razgovarati i o predstojećim izborima i o tome da li su uslovi za učešće različitih političkih aktera na izborima u skladu sa standardima koje zagovara Evropska unija.

Zapadni Balkan biće jedan od spoljnopolitičkih prioriteta nove vlasti u Nemačkoj, o čemu svedoči i podatak da je ta država nedavno izabrala posebnog izvestioca za region, Manuela Zaracina.

Izjavu povodom njegovog imenovanja dala je danas ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok. “Odlučili smo da imenujemo Manuela Zaracina za specijalnog izasanika savezne vlade za države Zapadnog Balkana. Posebno sam srećna zbog toga i znam koliko je on strastveno posvećen interesima Zapadnog Balkana”, navodi se u saopštenju.

Ona je dodala da su posebno u trenutnoj sitaucija, stabilnost i evropska perspektiva Zapadnog Balkana glavni strateški priroriteti Nemačke.

BONUS VIDEO: Nastup kojim je Vučić digao paniku u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare