Jern Rode
Jern Rode Foto: Twitter/Ambassador Jörn Rohde

Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode rekao je da očekuju primenu svih briselskih sporazuma, uključujući i Zajednicu srpskih opština, prenosi Kljan Kosova.

Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode rekao je da očekuju primenu svih briselskih sporazuma, uključujući i Zajednicu srpskih opština. , prenosi Kljan Kosova.
„Videli ste izjave Nemačke, zemalja Kvinte i EU da očekujemo od svih strana da sprovode briselske sporazume, koji uključuju i Asocijaciju. Za nas je to jasno, to je deo rešenja, ali smo takođe nekoliko puta naglasili da ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori“, rekao je on.

Rode je istakao da se Samoopredeljenje ne može ponašati kao Pokret sada kada je na vlasti, prenosi Kosovo Onlajn.

„Vi ste sada vlast, niste stranka ni pokret, to je „pacta sunt servanda“, Kao država morate da sprovodite stvari koje je dogovorila vaša skupština. Nisam rekao da ZSO ne treba da se formira, ali mora da se izmene ili dodaju neke stvari da se uskladi sa ustavom. To nije moj posao, već Vlade Kosova. Nažalost, prethodnih pet vlada ovo nije implementiralo“, rekao je Rode.

On je takođe rekao da su nezadovoljni što je Kurtijeva vlada ignorisala njihov savet da se odloži rok za registarske tablice.

„Važno je da je prošle nedelje postignut dogovor, u potpunosti priznajem da problemi nisu rešeni, znamo da je na leto EU savetovala dug period recesije, naši saveti nisu odmah prihvaćeni i došli smo do neželjene tačke tokom prošle nedelje i nismo bili srećni što naš savet nije prihvaćen“, kazao je on.

Kako je naveo, došlo je do deeskalaciju i dve strane zajedno sa posrednikom EU mogu da se usredsrede na druga pitanja o kojima se mora razgovarati i koja su pomenuta u prošlonedeljnom sporazumu.

Prema njegovim rečima, Kosovo i Srbija treba da nastave pregovore o pitanju registarskih tablica, ali i o drugim temama.

„O konačnom dogovoru će morati da pregovaraju dve strane“, rekao je on.

Rode je izjavio je da su se Kosovo i Srbija jasno dogovorili o poverljivosti o nemačko-francuskom predlogu.

„Pogrešno je spekulisati, ali da siguran sam da Nemačka radi sve da dođe do brzog rešenja. Kao što znate, i Nemačka ima manjine, mi imamo dansku i slovačku manjinu, oni takođe imaju Asocijaciju, oni su na neki način monoetnički, dobijaju sredstva od stranih vlada i niko o tome ne govori“, istakao je on.

Nemački ambasador na Kosovu naveo je da je Kosovu, prema zvaničnom Berlinu, mesto u Evropskoj uniji.

On je rekao da izazov za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU za Kosovo ostaje pet zemalja koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

„Kosovo mora da odluči kada je pravi trenutak, a činjenica da još uvek imate pet zemalja koje vas ne priznaju, je izazov za uspešnu aplikaciju, ali ipak smo uz vas. Nemačka smatra da Kosovo pripada EU“, rekao je Rode.

BONUS VIDEO – Kosovo – stranačko ili nacionalno pitanje?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar