Borko Stefanović Foto: Stranka slobode i pravde

Predlog rezolucije Borka Stefanovića, poslanika SSP, o usaglašavanju spoljne politiike Srbije sa politikom Evropske unije, kojom se predlaže uvođenje odgovarajućeg paketa sankcija Rusiji, po svemu sudeći neće dobiti podršku u parlamentu. Osim poslanika vlasti koji ni nemaju namere da o tom predlogu raspravljaju, rezervenisanost je pokazao i dobar deo opozicije.

Obrazlažući svoj predlog Stefanović je rekao da smo jedini kandidat za članstvo u EU, a nismo uveli restriktivne mere Rusiji. Prema njegovom mišljenju, uvođenje paketa sankcija ne bi ugrozilo Rusiju, „bio bi skromnog dometa“, ali bi, ako se to ne dogodi, položaj države po pitanju Kosova bio otežan, kao i politički i ekonomski odnosi sa EU.

„Srbija, smatra Stefanović, ne sme da se nađe „sa druge strane virtuelnog Berlinskog zida, koji se ponovo gradi“.

Najavio da će se do kraja novembra predlog rezolucije naći pred Odborom za spoljne poslove, čiji je predsednik, i da će se o njoj raspravljati, a nada se da će se naći i na dnevnom redu Skupštine.

„Moramo da pomognemo sopstvenoj zemlji da izbegne opasnost izolacije. Srbija zbog svoje časti i interesa ne može stajati po strani i praviti se da ne vidi promene koje se dešavaju. Ne treba pratiti emocije, nego interese, zaključio je Stefanović.

Dragana Rakić, zamenica šefa poslaničke grupe Demokratske stranke, međutim, podseća da po Ustavu Republike Srbije, spoljnu politiku vodi i utvrđuje Vlada Republike Srbije, piše Danas.

„Tako da ne vidmo ustavnu mogućnost da parlament preuzme ulogu Vlade. Demokratska stranka je jedina koja je tokom izborne kampanje javno osudila napad Rusije na Ukrajinu. Takođe, mi smo odmah nakon ovogodišnjih izbora doneli i rezoluciju o posvećenosti EU integracijama, tako da je naš stav jasan. Dakle, uvođenje sankcija Rusiji je obaveza Vlade, a ne tema za raspravu u Parlamentu, jer su naši državni spoljnopolitički prioriteti evrointegracije i Vlada mora da se ponaša u skladu sa tim. Nema rasprave o tome da treba sprovoditi nešto na šta smo se obavezali, kroz mnoge strateške dokumente“, napominje Rakićeva.

Na pitanje da li će podržati Stefanovićevu rezoluciju iz Ne davimo Beograd odgovaraju da u ponedeljak imaju sastanak i da će tada videti, dok su iz Narodne strake jasni da nisu za uvođenje sankcija Rusiji .

„Nećemo to podržati, jer znamo dobro da sankcije ne pogađaju političku elitu, već običan narod. Pored toga ,onaj ko uvodi sankcije uvek se doživljava kao negativac, a narod se homogenizuje oko svog rukovodstva, koje postaje neupitni branilac nacionalnih interesa. Tako funkcioniše psihologija mase“, poručuje Sanda Rašković Ivić.

Dodaje da su sankcije instrument rata, a Srbiji nije potrebno svrstavanje ni na čiju stranu.

Poslanici desne opozicije jedinstveni su u stavu da neće podržati Borkov predlog.

Lider Dveri ocenu Stefanovićevog predloga predočio je svojim pratiocima na tviter nalogu.

„Borko Stefanović zloupotrebljava funkciju predsednika skupštinskog odbora za spoljne poslove i traži uvođenje sankcija Rusiji. Za to se nije zalagao pre izbora, to je suprotno srpskim nacionalnim i državnim interesima i – najvažnije – preko 80 odsto građana Srbije je protiv toga“, napisao je lider Dveri .

Dodaje da će njegova stranka zahtevati od Stefanovića da se na dnevnom redu nađe i predlog Rezolucije protiv uvođenja sankcija svim međunarodno priznatim državama koji su poslanici Srpske stranke Zavetnici predali Narodnoj skupštini pre mesec dana.

Ostaje, ipak, da se sačeka kraj novembra, kako bi se konačno znalo da li će Stefanovićev predlog dobiti podršku.

BONUS VIDEO: Sve jači pritisci iz Evrope da Srbija uvede sankcije Rusiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar