Foto:Milos Tesic/ATAImages

Poslanici opozicije započeli su proceduru interpelacije ministra finansija Siniše Malog. Oni traže od Vlade da se izjasni da li su uvrede koje je Mali izneo na njihov račun u Skupštini Srbije stavovi celog kabineta Ane Brnabić ili njegovi lični. Zatim traže da ga Vlada tim povodom razreši ili da on sam podnese ostavku. Ukoliko se to ne desi u Skupštini bi trebalo da se održi posebna sednica na kojoj će se raspravljati o ministru, a zatim i glasati o njegovom razrešenju. Sagovornici Nova.rs kažu - od smene nema ništa, ali je za srpsku javnost značajno da se o ministru raspravlja u parlamentu.

Isprovociran govorom šefa poslaničke grupe Narodne stranke Miroslava Aleksića, ministar finansija Siniša Mali juče je na sednici skupštine izrekao nekoliko vrlo ozbiljnih optužbi na račun opozicije.

“Da li ste ljudi vi svesni šta radite? Da li ste vi svesni ne samo da lažete, nego koliko uništavate svoju zemlju i radite protiv nje kao da vas neko stvarno verovatno plaća da to radite, treba da vas je sramota“, rekao je Mali.

Tim povodom su sinoć predstavnici nekoliko opozicionih stranaka saopštili da su pokrenuliprocedure za interpelaciju Malog.

Predsednik Demokratske stranke i potpredsednik Skupštine Srbije Zoran Lutovac rekao je da ona podrazumeva raspravu u plenumu o ministru finansija.

Foto: Vesna lalić/Nova.rs

„Neposredan povod jeste obraćanje potpredsednika Vlade Srbije i ministra finansija Siniše Malog koji se nedolično poneo u Skupštini Srbije i tom prilikom uvredio poslanike, unizio Skupštinu i nastavio sa svojim nepristojnim ponašanjem“, rekao je Lutovac i dodao:

“Tražićemo od Vlade Srbije da se izjasni da li su ovo lični stavovi ministra finansija ili je to i vladin stav. Tražićemo ili da bude razrešen ili da podnese ostavku.“

Šta je zapravo interpelacija?

Na sajtu parlamenta se navodi sledeće:

“Instrument kontrolne funkcije Narodne skupštine nad radom Vlade, predviđen Ustavom. Pitanje koje najmanje 50 narodnih poslanika upućuje Vladi ili njenom članu, s ciljem da se dobije objašnjenje određene radnje preduzete u vođenju politike. O odgovoru Vlade odnosno člana Vlade na interpelaciju vodi se rasprava na sednici Narodne skupštine i na kraju se glasa o odgovoru. Ako Narodna skupština izglasa prihvatanje odgovora, nastavlja da radi po usvojenom dnevnom redu. Ako Narodna skupština glasanjem ne prihvati odgovor Vlade ili člana Vlade, pristupiće se glasanju o nepoverenju Vladi ili članu Vlade ukoliko prethodno, po neprihvatanju odgovora na interpelaciju, predsednik Vlade odnosno član Vlade ne podnese ostavku”.

Blagorodno za jedinstvo opozicije

Bivši predsednik Demokratske stranke i profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Bojan Pajtić za Nova.rs kaže da je pokretanje interpelacije politički gest, koji svakako neće rezultirati smenom Siniše Malog.

Bojan Pajtic
Bojan Pajtić Foto:FoNet/Milica Vučković

“Međutim, građani Srbije koji nemaju pristup nezavisnim medijima dobiće priliku da čuju za mnoštvo njegovih afera koje je Vučićeva propagandna mašinerija gurnula pod tepih. Blagorodno će biti i za jedinstvo opozicije to što će, verujem, koordinisano delovati po ovom pitanju. Konačno, na ovakav način, stavljanjem na tapet osobe koja je bahato crtala mete na leđima opozicionih poslanika stavlja se u izgled svakom nosiocu izvršne vlasti da bezobrazluk, agresija i drskost ipak neće proći tek tako i bez ikakvih konsekvenci, makar se one svodile na višečasovne prozivke i verbalnog toplog zeca”, kaže Pajtić.

Pročitajte još...

Neminovno je da će doći do sukoba

Dugogodišnji poslanik i profesor Filozofskog fakulteta Žarko Korać kaže da ne pamti da je ikada u srpskom parlamentu zabeležen ovakav slučaj.

Žarko Korać Foto:FoNet/Milica Vučković

“Za mojih 15 godina poslaničkog staža ne sećam se da je bilo ijedne interpelacije. Opozicija je iskoristila mogućnost da na dnevni red stavi raspravu o ponašanju ministra Siniše Malog. Što se njegove smene tiče, teško da će se to dogoditi zato što vlast ima većinu u skupštini, a Mali je jedan od najvažnijih ministara u vladi Srbije”, kaže Korać.

Ukazuje i na to da se u Skupštini Srbije sve agresivnije nastupa, da se opoziciji konstantno uskraćuje pravo na amandmane, što prema njegovom mišljenju, neminovno vodi u neki ozbiljan incident.

“Vlast bi u svakom slučaju trebalo da nastupa tolerantnije, a sam izbor predsednika parlamenta i šefa poslaničke grupe SNS koji su poznati od ranije po svojim agresivnim nastupima u startu su pokazali u kom će pravcu sve da ide. Stvar je u tome da SNS sada ima opoziciju u parlamentu i to vrlo šaroliku i vidi se da na sve načine pokušava da je ućutka. Zakazivanje sednica 24 sata ranije pokazuje da je cilj da se opozicija spreči da uloži amandamne i da se kasnije o njima raspravlja. Međutim, Aleksandar Vučić je namerno na ta mesta postavio dvoje agresivnih i ekstremnih, tako da sve ovo što u skupštini gledamo neminovno vodi u incident. Atmosfera je konstantno na ivici fizičkog sukoba i neminovno je da će do toga doći”, zaključuje Korać.

BONUS VIDEO: Haos na početku Skupštine: Poslanici opozicije ustali sa svojih mesta jer im ne daju da govore

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar