Foto:Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix / Profimedia/EPA-EFE/LINTAO ZHANG /Revelli-Beaumont / Sipa Press / Profimedia/GOJIC/BETAPHOTO / Sipa Press / Profimedia

Pored toga što je tokom dvodnevne posete Norveškoj uspeo da napravi svoju prvu bateriju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kao jedan od svojih najvećih utisaka izdvojio i to što je upoznao kralja Haralda V. I to što je razgovor trajao “10, 12 minuta duže od predviđenog vremena”. Tako se kralj Harald pridružio probranoj ekipi onih stranih zvaničnika s kojima se srpski predsednik polugrlio, drugovao u posebnim odajama i na ostalim “lepim mestima”...

U jednom od svojih obraćanja srpskoj javnosti iz daleke Norveške, gde je boravio u dvodnevnoj poseti, predednik Srbije je istakao da mu je posebno zadovoljstvo to što ga je primio norveški kralj Harald V.

„Prvi put me je primio kralj Harald zvanično, to nije lako, mogli ste čak i da čujete ovdašeg ambasadora, mnogi traže, mnogo njih insistira, ali to nisu česte posete i ponosan sam na činjenicu što je 10, 12 minuta trajao duže razgovor sa kraljom Haraldom nego što je to bilo predviđen, čak je i njegova visost to konstatovala“, istakao je Vučić.

vučić harald

Objasnio je da domaćini biraju kog će od predsednika da pozovu i dodao da je ponosan što je predstavljao Srbiju, što je imao tu čast i priliku.

„Bio sam u Norveškoj dva puta razgovarao sa premijerima i predsednicima parlamenata, ali nikada nisam imao tu čast da sretnem kralja Haralda V. Sada jesam i taj razgovor je proteklao iskreno i prijateljski u produbljivanju naših bilateralnih veza“, kazao je srpski predsednik.

I tako nastavio čitav niz svojih u najmanju ruku neobičnih interpretacija susreta sa inostranim zvaničnicima.

Oni to vrlo retko rade…

Početkom aprila 2019. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je na čelu državne delegacije koja je posetila Peking i sklopila niz međudržavnih sporazuma sa Kinom. Tom prilikom najavljena su višemilionska ulaganja u Bor, Zaječar, proizvodnja letećih automobila u Srbiji, izvoz svinjskih papaka iz Srbije, zajmovi za infrastrukturne projekte…

Sve ovo uz nezaobilezne reči velike “bratske“ zahvalnosti i Vučićevu priču o poluzagrljaju sa kineskim predsednikom Si Đipingom.

Foto: EPA/DAMIR SAGOLJ

“Kod Kineza važi pravilo da kod njih nema grljenja i ljubljenja. Mene je predsednik Si… Ja sam inače čovek koji to ne radi često, osim sa ljudima sa kojima imam izuzetno blizak odnos, da sam čekao reakciju predsednika Sija. Pa je on više puta nekakav poluzagrljaj izveo, što oni izuzetno retko rade, što znači da veoma poštuju Srbiju, ponašanje Srbije i ja sam zbog toga veoma, veoma srećan i veoma ponosan“, rekao je Vučić sumirajući sastanak.

Doživeo sam stvari koje nisam sanjao

U februaru 2021. godine red je došao na francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron Foto: AP Photo/Michel Euler

U jednom od svojih obraćanja javnosti tokom zvanične posete Francuskoj, Vučić je ispričao:

“Doživeo sam stvari koje nisam ni sanjao, predsednik me je vodio u vinski podrum Jelisejske palate. Takođe smo u dva navrata obavili razgovore u četiri oka“, rekao je Vučić.

Pročitajte još...

Slične izjave imao je i u julu 2020. godine, kada je sa Makronom razgovarao u „posebnim odajama“.

„Moram da kažem da me je odveo u odaje koje nisu zvanična kancelarija, pa sam mogao da vidim posebne sobe za francuske redsednike. Setio se emocija koje je doživao u Beogradu. Pokazao je izuzetno gostoprimstvo“, istakao je tada Vučić.

Još malo vremena zajedno

U julu 2021. sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom uputio se na jedno lepo mesto…

Ana Brnabić, Viktor Orban, Aleksandar Vučić, vinograd, instagram
Vučić Orban

Tim rečima je Vučić završio konferenciju za novinare, nakon Orbanove posete Beogradu i sastanka na Andrićevom vencu.

“Mi sad idemo na jedno lepo mesto s pogledom na Dunav. Ja ću da pijem vino, Viktor će da razgovara o svim važnim projektima i da još malo dobrog i korisnog vremena zajedno provedemo“, rekao je Vučić.

BONUS VIDEO: Aleksandar Vučić u epizodi „jesam li peder“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare