Nebojša Cakić Foto:printscreen/RTS

Poslanik opozicione poslaničke grupe “Zajedno” u Skupštini Srbije Nebojša Cakić, koji je i jedan od lidera Grupe građana “Za Leskovac Zajedno", rekao je da su, zbog njegovih izlaganja i oštrih kritika vlasti, pokušali da ga otpuste iz Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje u kome radi više od 20 godina. On je dodao i da je sada premešten na najniže moguće mesto u tom zavodu.

Kako je objavio Jugpress, Cakić inače jedini ima u leskovačkoj i vranjskoj filijali položen i pravosudni ispit i pravo zastupanja pred sudovima.

Cakić je tokom rasprave o budžetu Republike Srbije optužio vladajuću većinu da su krenuli u jedan ozbiljan revanšizam prema njemu lično, i podvukao da se to dešava zbog njegovog izlaganja u skupštini. On je rekao „pokušali ste da me otpustite, a sada ste me rasporedili na najniže moguće radno mesto“, „zahvalivši“ tokom replike poslaniku SNS Jovanovu „što ste potvrdili da ste se ozbiljno bavili sa mnom i da ste to uradili u pokušaju da sprečite poslanika u vršenju njegove dužnosti na način što ga uslovljavate ugrožavajući mu egzistenciju“.

Cakić je optužio vlast da preko republički budžet za 2023. godinu i dalje daje bogatima, a uzima od siromašnih, te ocenio da je „budžet duboko koruptivan.

„Bogati su oni koji plaćaju porez na dobit, to su ljudi koji plaćaju porez na imovinu, a od njih skoro ništa ne uzimate. Pola budžeta punimo mi obični građani preko PDV-a. Vi ste čak zloupotrebili i oduzeli nadležnost skupštine. Na maltene svakom drugom mestu u budžetu piše ‘raspored korišćenja ovih sredstava vršiće se u skladu sa posebnim aktom Vlade Srbije’. Dakle, oni sebi odrede 30, 50, 200 milijardi i kažu to ćemo mi da trošimo onako kako mi hoćemo, a odlično znamo kako to ministar Siniša Mali hoće da radi, jer tu je Milenijum, tu su svi mogući i nemogući korupcionaški skandali vezani direktno za njega“.

„Pogledajte Ministarstvo poljoprivrede, od 30 milijardi koliko je predviđeno, 80 odsto će deliti Vlada. Pa šta će da radi ministar i ministarstvo, kad ono raspolaže samo sa 20 odsto svega? Ono što niko ne pominje, Republički fond za zdravstveno osiguranje u kome ja radim, koje ima 20 odsto od ukupnog budžeta Srbije, tamo se to duboko korupcionaški troši i to ministar Siniša Mali, koji je postavio direktorku fonda u v.d. stanje, odlično zna. Ja znam, ali još uvek nemam dokumenta, koji su ugovori pod službenom tajnom, gde su aspiratori, gde su lekovi, sve je to pod tajnom, ali nema više tajni, sve izlazi i izaći će. Ceo ovaj budžet omogućava ljudima u izvršnoj vlasti da
obavljaju koruptivne poslove, nema ni jednog uslova i kriterijuma kako se nešto radi,” rekao je Cakić.

BONUS VIDEO Haos na početku Skupštine: Poslanici opozicije ustali sa svojih mesta jer im ne daju da govore

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar