Zoran Lutovac Foto: Milos Tesic/ATAImages

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Skupštini Srbije predstavnici više opozicionih poslaničkih grupa najavili su da su počeli sa procedurom interpelacije, odnosno kvalifikovanog poslaničkog pitanja, nakon što je ministar finansija Siniša Mali izneo optužbe na račun poslanika opozicije.

Predsednik Demokratske stranke i poslanik Zoran Lutovac rekao je da su već pokrenuli procedure za interpelaciju, koja podrazumeva raspravu u plenumu o ministru finansija Siniši Malom.

„Neposredan povod jeste obraćanje potpredsednika Vlade Srbije i ministra finansija Siniše Malog koji se nedolično poneo u Skupštini Srbije i tom prilikom uvredio poslanike, unizio Skupštinu i nastavio sa svojim nepristojnim ponašanjem“, rekao je Lutovac novinarima.

Lutovac je na konferenciji ponovo citirao izjavu Siniše Malog:

„Da li ste ljudi vi svesni šta radite? Da li ste vi svesni ne samo da lažete, nego koliko uništavate svoju zemlju i radite protiv nje kao da vas neko stvarno verovatno plaća da to radite, treba da vas je sramota.“

Lutovac je istakao da je Mali ovom izjavom za narodne poslanike rekao da su „lažovi, strani plaćenici i izdajnici“.

„Njegovo ponašanje je bilo potpuno nedolično, sve vreme je bio na telefonu, nije gledao one koji mu se obraćaju, a potom se ovako nedolično obraćao poslanicima. Prikupićemo dovoljno potpisa i sprovesti dalje procedure“, najavio je Lutovac i dodao:

„Tražićemo od Vlade Srbije da se izjasni da li su ovo lični stavovi ministra finansija ili je to i vladin stav. Tražićemo ili da bude razrešen ili da podnese ostavku.“

Poslanik Narodne stranke Vladimir Gajić rekao je da će sakupiti 50 potpisa poslanika kako bi pokrenuli interpelaciju.

„To je naša obaveza da im ne dozvolimo da nastave sa takvim ponašanjem… Ta interpelacija može teoretski gledano da vodi i do smene ministra finansija, naravno nismo toliki optimisti, ali hoćemo da ukažemo na bahato ponašanje tog čoveka“, poručio je Gajić.

Inače, interpelacija prvo ide na Odbor za ustavna pitanja, pa kada prođe taj odbor predsednik Skupštine je dužan da bez odlaganja pitanje dostavi Vladi, nakon čega se čeka odgovor Vlade Srbije, a iza toga ide rasprava, odnosno posebna sednica u parlamentu.

Opširnije o dešavanjima u Skupštini Srbije čitajte u našem blogu.

***

BONUS VIDEO – Skupština: umesto o državnoj kasi optužbe i uvrede

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare