Ana Brnabić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

"Juče je, u Skupštini Srbije u raspravi o budžetu za narednu godinu, premijerka Ana Brnabić iznela opasku da se OPEC trese pred Nebojšom Zelenovićem i da njega slušaju kako bi odredili cenu nafte. Na to da je Zelenović jači od OPEC-a, kopredsednik stranke ZAJEDNO i narodni poslanik Nebojša Zelenović kaže da u Srbiji, na žalost, cena goriva ne zavisi od cene sirove nafte na tržištu, nego od procene vlasti koliko joj treba da popuni rupu u budžetu. Zato je akciza na gorivo druga najveća u Evropi", navodi se u saopštenju stranke Zajedno.

,,Jedna od stvari koja pravi najviše problema našim poljoprivrednicima jeste upravo gorivo. Poljoprivrednici su oštećeni. A naša je pobeda to što je vlast naterana da cenu spusti za 20 dinara, ali to nema nikakve veze sa OPEC-om!’’, navodi Zelenović.

Nebojša Zelenović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

,,Ovo je životni indikator. Skidate nam kožu s leđa svaki dan kada odemo na pumpu! Čak 42 posto iznosi akciza i PDV, dok je sam naftni derivat 58 posto. Na sadašnju cenu od 202 dinara, građani daju čak 85 dinara za akcizu po litru, što znači da na današnji dan troškovi prerade goriva iznose 117, a sama akciza i PDV 85 dinara!’’, zaključio je on.

Foto:privatna arhiva

Kako je saopšteno, Zelenović je naveo da je indikator naše ekonomije cena goriva na pumpi.

„Ko je doneo odluku u Srbiji da učešće poreza i akciza na gorivo bude među najvećima, čak druga najveća u Evropi? Imamo najskuplju akcizu na gorivo, a svuda je pojeftinilo! Moramo nastaviti sa pritiskom na vladu, jer nema opravdanja da plaćamo gorivo skuplje nego Hrvati i Slovenci’’, rekao je kopredsednik Zajedno.

BONUS VIDEO Zelenović kaže – sankcije i pravac EU, Jovanović uzvraća – to je omča oko vrata

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar