Ponoš i Manojlović u političkoj areni: Koliko daleko mogu da doguraju

Izbori 2022 20. apr. 202219:05 > 19:26
Podeli:
Zdravko Ponoš i Savo Manojlović
Zdravko Ponoš i Savo Manojlović Foto: Goran Srdanov, Zoran Lončarević/Nova.rs

Zdravko Ponoš, predsednički kandidat koalicije Ujedinjena Srbija koji je osvojio oko 700.000 glasova, potvrdio je da planira da osnuje stranku ili pokret. I Savo Manojlović, lider inicijative Kreni - promeni, prema nezvaničnim informacijama takođe želi da sa svojom organizacijom uđe u političku arenu. Međutim, sudeći po mišljenju sagovornika Nova.rs, taj njihov put do birača neće biti nimalo lak i jednostavan. Pitanje je da li im i okolnosti idu u prilog, imajući u vidu otvorene sukobe na opozicionoj sceni, u koje su i sami uključeni, ali i činjenicu da još desetak političkih organizacija cilja isto biračko telo.

Ni Zdravko Ponoš ni Savo Manojlović do skoro nisu bili poznati široj javnosti. Iako je Ponoš duže vreme u politici, uglavnom je bio čovek iz senke i tek uoči kampanje za izbore 3. aprila, isturen je u prve redove.

Savo Manojlović, sa druge strane, bio je aktivan u nekoliko nevladinih organizacija – Udruženju za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i inicijativi Kreni – promeni, a potom i u Skupštini slobodne Srbije. U centar pažnje javnosti došao je tokom protesta protiv Rio Tinta koje je predvodio i koji su dali rezultat, makar privremeni.

Obojica su sada zainteresovana da se ozbiljno uključe u politički život u Srbiji. Ponoš je izjavio da još ne zna da li će osnovati pokret ili stranku i da to zavisi od toga koje ljude će da okupi, te da će njegova organizacija gravitirati ka centru.

Mediji su pisali da će se Savo Manojlović priključiti njegovom timu, a kako je Nova.rs pisala on je ipak zainteresovan da formira svoju političku organizaciju. Kako je ranije za “Novu” izjavio Dušan Vučićević, jedan od osnivača agencije “Sprint insajt”, istraživanja su pokazala da on ima veliki broj pozitivnih ocena, više od bilo kojeg lidera opozcije.

Ipak, sagovornici Nova.rs upozoravaju da je dug put od dobrog imidža do ozbiljnije političke stranke ili pokreta.

Bojan Klačar, programski direktor Cesida, navodi da je politički život u Srbiji zasićen i da traži više ukrupnjavanja, a manje fragmentiranja. On smatra da mu se čini da ne postoji veliki prostor za novu političku organizaciju, te da biračko telo na koje računaju stranke u opoziciji nije tako veliko koliko stranaka ima.

Foto:Nemanja Jovanović

“Dakle, 10-tak do 15 političkih organizacija se obraća jednoj te istoj ciljnoj grupi, a to je ciljna grupa ljudi koji su nezadovoljni Vladom, Vladinom politikom ili vladajućom strankom. Mislim da bi se Ponoš i Manojlović okretali istim onim ljudima za kojima se okreće cela opozicija”, smatra Klačar.

On za naš portal kaže da ukoliko budu deo istog tima, kako neki mediji spekulišu, to može da bude zanimljiva kombinacija.

“Za Zdravka Ponoša je dobra okolnost predsednička kampanja koju je trčao i koja mu je podigla vidljivost, prepoznatljivnost i preko kojeg ga je upoznao najveći deo javnosti. Savo Manojlović bi mogao da bude dobar deo tima Ponoša, čiji je nastup miran, sveden, racionalan, argumentovan. Međutim, taj transfer prepoznatljivosti aktivizma koji ima Savo Manojlović, karijere koju ima Zdravko Ponoš, nije tako jednosmeran u glasove kako se najčešće misli. Moje mišljenje je i da su na jednog i na drugog uticale okolnosti, a ne možemo gledati ni rezultate Zdravka Ponoša izvan činjenice da je iza njega u toj kampanji stalo pet, šest ili sedam različitih političkih organizacija”, objašnjava Klačar.

On navodi i njihov koalicioni potencijal nizak.

“I Ponoš i Manojlović su otvorili nekoliko frontova unutar opozicije. Odnosi Ponoša su narušeni i sa Đilasom i Jeremićem, čije su stranke najuticajnije u tom bloku. Savo Manojlović je u poslednja dva - tri meseca imao nekoliko javnih sukoba sa pojedinim liderima”, dodaje Klačar.

Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, kaže da je u Srbiji teško iznositi političke procene, jer je sve neizvesno.

“Nemamo stabilni politički sistem i sve se brzo menja. Svakako se radi o dvojici vrlo popularnih javnih ličnosti i nemam nikakve sumnje da oni mogu, ukoliko žele, da ostvare politički uspeh. Koliki je i kakav je, ja u ovom trenutku ne umem da procenim. Svakako zavisi u kojoj političkoj formaciji će da nastupe, da li će to biti posebno stranke, da li će biti nešto zajedničko… Nemam sumnje da su obojica vrlo prominentne političke ličnosti”, navodi Popović za Nova.rs.

Dragan Popović Foto: N1

On međutim navodi da poverenje koje su stekli ne znači puno, dok ne uđu u politički teren.

“Imali smo i pre takvih slučajeva. Saša Janković je bio mnogo popularniji dok nije ušao na politički teren i mnogi drugi”, dodaje Popović.

Politička scena sa novim akterima

Da je pred nama politička scena sa novim akterima, smatra Miloš Bešić, profesor na Fakultetu političkih nauka. On kaže da ćemo morati da vidimo rasplet - ko će napraviti novu stranku, a koja će od postojećih opstati.

“Gospodin Manojlović verovatno sada procenjuje. Mislim da je čekao rezultate koje će napraviti koalicija ‘Moramo’, jer su oni vrlo ideološki bliski. To je ta zelena struja, koja je jeste leva u odnosu na ono što je na tržištu. On prosto smatra da tu može naći neki svoj prostor, jer je ta nekakva struktura naročito u velikim sredinama pokazala da pokazala da ima neki kapacitet”, kaže Bešić za naš portal.

Miloš Bešić
Miloš Bešić Foto: Medija Centar Beograd

On navodi da će Ponoš naravno iskoristiti svoju predsedničku kandidaturu da bi pravio svoju stranku ili pokret.

“Međutim, moje mišljenje je da on neće ugroziti nikoga. Da bi osnovali novu partiju ili pokret, ne možete da imate samo lični integritet koji ima on. U najvećem broju oni koji su glasali za njega, glasali su protiv Vučića, a negde su i Ujedinjeni njemu dali snagu. Da biste napravili novu stranku i pokret, nije dovoljno biti poznat. Treba vam dobra organizacija, ljudi, odbori po većim opštinama. Ti odbori koštaju. Ako nemate finansiranje, nemate odbore, a ako nemate odbore kako ćete da rastete”, smatra Bešić.

BONUS VIDEO Šta je ispred Zdravka Ponoša

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar