Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na sednici Skupštine Grada, na kojoj se raspravljalo o predlogu za smenu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića nije glasalo šest odbornika opozicije. Kako Nova saznaje, nisu glasali Anja Jević (Narodna stranka), Milica Đurđević Stamenkovski (Zavetnici), Nikola Tasić (Demokratska), Vojislav Mihailović (POKS), Irena Fiket (Moramo) i Andrijana Čikeriz (Patriotski blok).

Na zahtev dela opozicije zakazana je vanredna sednice Skupštine, a za njegovo razrešenje glasalo je samo 44 odbornika, dok je jedan bio protiv od ukupnno 110 odbornika.

Predsednik Skupštine Nikola Nikodijević je podsetio da odbornici koji su predložili razrešenje gradonačenika Aleksandra Šapića to ne mogu ponovo predložiti pre isteka roka od šest meseci od odbijanja predloga.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Odmah nakon sednice bilo je uočljivo da opozicija nije bila u punom sastavu, te da glasanju nije prisustvovalo šest odbornika. Naš portal istražio je o kome se radi, a najveći broj odbornika nije prisustvovao glasanju jer nisu bili u zemlji.

Odbornica Narodne stranke Anja Jević kaže za Nova.rs da bi ona podržala svoje partijske kolege iz Narodne i da bi u svakom slučaju glasala za smenu Šapića, ali da je iz privatnih razloga bila u inostranstvu, zbog čega nije došla na sednicu.

“Bez razmišljanja bih podržala predlog i zajedno sa svojim kolegama iz Narodne stranka glasala za smenu Šapića, ali ja sam bila na putovanju i upravo ulazim u zemlju. Iz privatnih razloga nisam prisustvovala sednici”, rekla je Jević u izjavi za Nova.rs.

Pored Jević, glasanju nije prisustvovala ni Irena Fiket iz koalicije Moramo, koja za Nova.rs ističe da nije glasala jer je morala da ide po dete u vrtić.

Irena Fiket Foto: Moramo

“Ja nisam bila u tom trenutku na sednici, jer sam samohrana majka, te sam morala da idem po svoje dete u vrtić. Sednica je zakazana u 15 sati, pretpostavljam da bi se minirao dolazak opozicionih odbornika. Dakle, imam dete koje posle jednog određenog vremena nema gde da ostane. Pre toga sam došla na sednicu, registrovala sam se, ali uveče dete nema ko da čuva”, objašnjava Fiket za Nova.rs.

Odbornica naglašava da je najverovatnije strategija vlasti da ovako kasno zakazuje sednice kako bi se “minirao” dolazak odbornika.

“Ja sam potpisala zahtev za smenu Šapića, ali naša država nije obezbedila ko će da nam čuva decu, pa pa sam morala da odem po svoje dete”, zaključuje Fiket.

Sednici nisu prisustvovali ni odbornik Demokratske stranke (DS) Nikola Tasić koji je za Nova.rs naveo da je bio na sednici četiri sata, ali da je iz ličnih obaveza morao da ranije napusti zasadanje, ali podvukao da apsolutno podržava smenu gradonačelnika koji je kršio zakon.

Andrijana Čikeriz iz Patriotskog bloka prema informacijama Nova.rs za vreme sednice nije bila u zemlji. Nosilac liste POKS-a i potpredsednik Narodne skupštine Vojislav Mihailović takođe nije prisustovao sednici. Na naše pozive nije odgovarao, stoga nemamo informaciju zbog čega nije došao na sednicu.

Vojislav Mihailović Foto: FoNet/Milica Vučković

Iz zdravstvenih razloga sednici nije prisustvovala šefica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski.

Podsetimo, ukupno 39 odbornika opozicije podnelo je zahtev za smenu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, ali budući da nisu imali većinu (bilo potrebno 56 glasova), predlog nije usvojen. Sa druge strane, većina okupljena oko SNS i SPS nije glasala za odluku o smeni Šapića, ali su bili prisutni u sali.

Šapić na redovnoj konferenciji za medije, koja je održana dan nakon sednice naveo da je imao pravo da ne prisustvuje sednici na kojoj se raspravljalo o njegovoj smeni. Komentarišući izjave opozicionih odbornika da se uplašio, naveo je da se uplašio Mile Popović (šefica odborničke grupe Ujedinjenih Mila Popović).

Bonus video: Šapić pokušao da drži slovo o zagađenju vazduha, poklopio ga novinar Nova.rs

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare