Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg, BETAPHOTO/European Council/Olivier Matthys

Ambasador Kipra u Srbiji Dimitrios Teofilaktu kaže za Nova.rs da njegova država zadržava principijelan stav u pogledu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Odgovarajući na pitanje da li Kipar podržava potpisivanje francusko-nemačkog predloga, Teofilaktu ističe da je rano govoriti o potpisivanju bilo kakvog sporazuma.

Nova.rs nedavno se obratila ambasadama država članica Evropske unije koje nisu priznale nezavisnost Kosova (Kipru, Španiji, Grčkoj, Rumuniji, Slovačkoj) s molbom da nam odgovore kakav je njihov stav i da li podržavaju francusko-nemački predlog za Kosovo, odnosno da li će, u slučaju da Srbija potpiše sporazum, priznati nezavisnost Kosova.

Pročitajte još...

Prvi odgovor stigao nam je od ambasadora Republike Kipar, koji je ističe da je njihova zemlja pozitivna prema svakoj ideji i inicijativi Evropske unije, ali da to nikako ne znači da kompromituju svoje osnovne principe.

“Još je rano govoriti o potpisivanju ovog ili bilo kakvog sličnog sporazuma. Još uvek nismo blizu. Da, mi smo pozitivni prema svakoj ideji ili inicijativi EU, upravo zato što želimo da doprinesemo dijalogu i mirnom rešavanju sukoba. To nikako ne znači da kompromitujemo naše osnovne principe ili, u tom slučaju, pitanja od vitalnog nacionalnog interesa. Očigledno je da, ako gospodin Kurti ne pokaže spremnost da bude pozitivan, bez postavljanja prepreka pregovaračkom procesu, ne može se govoriti o ishodu bilo kog scenarija, bar u ovoj fazi”, naglašava ambasador Teofilaktu.

Na pitanje da li postoji mogućnost da Kipar prizna nezavisnost Kosova ukoliko Srbija potpiše sporazum, on odgovara:

“Sasvim je jasno da Kipar zadržava svoj principijelni stav u pogledu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Isto tako, Kipar je bio dosledan u pogledu poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije. Mi smo dosledni ovoj politici. Ali jedno je jasno: zajedno sa partnerima iz EU i drugim značajnim akterima u regionu, Kipar je prilično zabrinut zbog nestabilne situacije na Kosovu”, naglašava naš ambasador.

On ističe da je njihov cilj da spreči eksalacija i da su svi njihovi napori usmereni ka tome.

“Zbog toga ćemo nastaviti da imamo aktivan diplomatski stav sa ciljem da se omogući dijalog Beograda i Prištine, spreči sukob očuvanjem mira i stabilnosti i dalje promovišu ekonomski rast i prosperitet na Zapadnom Balkanu”, zaključuje ambasador Dimitrios Teofilakt.

BONUS VIDEO Vučić o francusko-nemačkom planu: Ne traži se direktno priznanje, već dozvola Srbije da Kosovo uđe u UN

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar