Petar Petković Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da Priština „protivpravnim i nasilnim akcijama priprema okupaciju severa Kosova i Metohije i pravi prostor da nasilno nametne“ održavanje izbora.

Kako je saopšteno, Petković je na sastanku sa šefom Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu Majklom Davenportom, razgovarao o bezbednosnoj situaciji i istakao da Beograd niti želi, niti povlači poteze koji mogu da dovedu do tenzije i novih kriza.

Petković je podsetio da je kosovska policija juče u Velikoj Hoči zaplenila vino, a pomenuo je i ulazak naoružane policije u vrtić u Leposaviću i između 300 i 350 policajaca u severni deo Kosovske Mitrovice, kao i izbor predsednika Progresivno demokratske stranke Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

Petković je naveo da Beograd podržava rad i aktivnosti Misije OEBS u oblasti zaštite prava Srba i drugih nealbanskih zajednica na Kosovu i Metohiji, ali je ocenio da je potrebno da one budu intenzivnije i zatražio da se OEBS javno oglasi povodom tih događaja.

„U suprotnom, poslednji događaji u pokrajini prete da potpuno sahrane Briselski sporazum i ponište sve do sada dogovoreno, ali i da dovedu do ozbiljnog ugrožavanja mira i opasne destabilizacije regiona što, Beograd nipošto ne želi“, kazao je Petković.

***

BONUS VIDEO: Kosovski specijalci raspoređeni na ulicama Severne Mitrovice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar