Petar Petković Foto: Printscreen/RTS

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je večeras da će Beograd u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN-a 1244 razmotriti povratak do 1.000 pripadnika naših bezbednosnih snaga na prostor Kosova, kako predviđa, kako je naveo, članom 4 ove rezolucije i članom 6 aneksa 2.

„Predsednik Aleksandar Vučić je mnogo puta do sada ponovio da se neće ponoviti ni ‘pogrom’ ni ‘oluja’, a kao da mnogi naročito na Zapadu to nisu dobro razumeli“, rekao je Petković na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Petković je ocenio da je Aljbin Kurti večeras nastavio sa „protivpravnim akcijama u cilju okupacije severa Kosova“.

"Nakon što je slavodobitno hapsio vino i rakiju, napadao ljude i porodicu Petrović, koja je vlasnik vinarije u Velikoj Hoči, Kurti i njegova policija su maltretirali našu decu u vrtiću u Leposaviću. Juče je u dvorištu vrtića bio KFOR, pa su se izvinili što su ušli u dvorište, pa eto i danas su opet zalutalim, ali ovaj put ne pripadnici KFOR-a, već specijalne jedinice ROSU", rekao je Petković.

Petković je naveo da je, prema saznanjima Beograda, više od 300 pripadnika što policije, što jedinica ROSU, ušlo oko 20.30 časova na sever Kosova pod „punom ratnom opremom“ i sa oklopnim vozilima.

„Ušli su iz pravca južnog dela Mitrovice ka Bošnajčkoj mahali, a onda su se raspodelili i blokirali Mitrovicu da bi se na kraju stacionirali u mešovitim naseljima u severnom delu Kosovske Mitrovice“, izjavio je Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je naveo kako je navodni razlog za upad na sever pripadnika Kosovske policije južno od Ibra to „što su Albanci koji žive u mešovitim sredinama rekli da su uplašeni za ono što se dešava na Severu“.

„Albanska policija sa juga Kosova je došla iz pet regiona, južno od Ibra, na stotine njih sa oklopnim vozilima je upalo na Sever, iako po Briselskom sporazumu oni nemaju pravo da budu prisutni na Severu, već tamo samo može da bude prisutna policija iz Direktorata Sever“, rekao je Petković novinarima i dodao:

Petar Petković Foto: Printscreen/RTS

„To svi dobro znaju i svi se prave ludi. Očigledno dopuštaju Aljbinu Kurtiju da ide u ovakve opasne akcije koje imaju za cilj da ‘sahrane’ Briselski sporazum.“

"ROSU zaustavlja ljude na ulicama i putevima, pretresaju, a nakon ovog protivpravnog i nasilnog poteza uslediće veoma značajna promena kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, ali svakako o tome će govoriti predsednik Aleksandar Vučić, koji će u naredna dva dana imati važne razgovore i sastanke, a kada dođe vreme on će o zaključcima da obavesti i javnost", dodao je još Petković.

Podsetimo, ranije večeras mediji su preneli da je između 200 i 300 pripadnika Policije Kosova ušlo u severni deo Kosovske Mitrovice. Beogradski mediji su preneli da se radi o specijalcima, dok Vlada Kosova tvrdi da se radi o „redovnoj policiji“.

Pripadnici Kosovske policije iz redovnih jedinica, albanske nacionalnosti, od večeras ulaze u severni deo Mitrovice, sa ciljem da pojačaju prisustvo u delovima grada gde živi etnički mešovito stanovništvo, među kojima su pre svega Albanci, rečeno je ranije večeras za KoSSev u Kosovskoj policiji.

Kosovska policija je navela da je cilj dolaska ovih jedinica isključivo „zaštita etnički mešovitih delova grada, a nakon više pritužbi Albanaca sa Severa da se ne osećaju bezbedno“.

***

BONUS VIDEO – Između 200 i 300 specijalaca ušlo u severni deo Kosovske Mitrovice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare