Zoran Panović
Zoran Panović Foto: N1

Programski direktor Demostata Zoran Panović kaže da Zorana Mihajlović, koja posle deset godina, nema više ministarsko mesto u novoj Vladi Srbije, očigledno ima opozicioni potencijal. Ako Mihajlovićeva krene u opozicioni rad, Panović kaže da je možda očekuje slično ono što je doživeo bivši predsednik Srbije (i SNS) Tomislav Nikolić - kada je Sputnjik objavio vest da će, ipak, da se kandiduje drugi put. Ako opozicija misli da se omasovi, bez prebega i konvertita iz SNS neće to moći da uradi, smatra gost Dana uživo. Najveće iznenađenje u novoj Vladi Srbije mu je ministarka za evrointegracije Tanja Miščević.

Komentarišući poslednje obraćanje Zorane Mihajlović u funkciji ministarke energetike i rudarstva, Panović kaže da je ona 10 godina ministarka i da neka vrsta povređenosti očigledno postoji.

„Ona jeste važila za jednu prozapadnu političarku, jer njen bekgraund izvorno nije radikalski. Došla je, faktički, sa ove druge strane u SNS. S druge strane, se pokazalo da Zorana Mihajlović možda više neće biti u SNS. Ona očigledno ima neki opozicioni potencijal i sada je pitanje – ako bi se angažovala u opoziciji – da li bi se učlanila u neku partiju od postojećih ili bi napravila svoju partiju, tako da ćemo to videti“, naveo je gostujući u Danu uživo na N1.

Kaže da je Zorana Mihajlović bila ministarka u jednom resoru koji, kako ocenjuje, nije bio baš sjajan za vreme njenog mandata.

„S druge strane i nova ministarka u njenom sektoru, kad pogledate tu biografiju, ne vidimo zašto je ona manje prozapadna. Samo ćemo da vidimo da li će davati političke izjave kakve je davala Zorana Mihajlović ali budite sigurni da je većina tih izjava bila u vrlo jasnoj koordinaciji i direktnom naređenju Aleksandra Vučića“, naglašava Panović.

Opozicioni potencijal bivše ministarke postoji, a da li će biti iskorišćen – možda će biti iskorišćen u SNS – videćemo, naveo je.

Ako opozicija misli da se omasovi, bez prebega i konvertita iz SNS neće to moći da uradi, smatra gost Dana uživo. Iluzija da će jednog dana 700.000 članova SNS – neki od njih sa kapitalom, privilegijama i političkim iskustvom – da će to da nestane i da će da se pojave neki fini ljudi koji će sami da naprave neku drugu Srbiju, to neće moći, kaže Panović dodajući da će neko, ko želi da preuzme vlast, morati da računa na delove SNS. To je, kako kaže, dinamika političkog života Srbije, navodeći da su se sve kapitalne promene u Srbiji – i 5. oktobar i promena vlasti 2012. godine – dogodile tako što je neko „s ove strane“ prešao na drugu.

Upitan o mogućnosti uvođenja sankcija Rusiji, Panović je podsetio na istraživanje i rezultate koji su pokazali da je od 10 članova SNS, devet protiv sankcija, ali i većinski deo građana Srbije. To je činjenica koju svaki političar mora da uvaži, naročito političar tipa Aleksandra Vučića, naglašava.

Opširnije pročitajte na sajtu N1.

BONUS VIDEO: Brnabić se oglasila o sukobu na Predsedništvu SNS i odlasku Zorane Mihajlović iz Vlade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar