Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Dugo se „kuvala“ inicijativa za smenu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, koja će danas i formalno biti pred odbornicima Skupštine Grada. Ipak, scenario da će sednica biti održana, te da će Šapić biti smenjen nije jedini, budući da je moguće da neće biti kvoruma, zbog čega zasedanje formalno neće biti moguće održati. U tom slučaju inicijativa propada, a bivši vaterpolista i prvi čovek Novog Beograda ostaje u najmoćnijoj fotelji u Gradu.

Ukupno 39 odbornika dela opozicije podnelo je predlog za razrešenje gradonačelnika Aleksandra Šapića. Iza ove inicijative stali su odbornici Stranke slobode i pravde, Pokreta slobodnih građana, Pokreta za preokret, Sindikata sloga, koalicije „Moramo“, Narodne stranke i Demokratske stranke.

Kako se navodi u obrazloženju zahteva za smenu Šapića, javno je objavljeno da je on nelegalno dogradio objekat na Bežanijskoj kosi i to za oko mesec dana pošto je postao gradonačelnik. Ti radovi su, kako dodaju, vršeni u martu 2021, kada je bio predsednik Opštine Novi Beograd.

Odmah je bilo uočljivo da iza zahteva nisu stali odbornici koalicije NADA, Zavetnika ili Dveri, što je otvorilo pitanje da li će opozicija ujedinjeno izaći na megdan većini okupljenoj oko SNS i SPS.

Vladimir Pajić, Mila Popović, Dobrica Veselinović, Miloš Pavlović i Filip Tatalović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Sve su prilike da će i oni podržati glasanje za smenu Šapića, ukoliko se sednica uopšte i održi. Podsećamo, da bi sednica počela potrebno je imati kvorum, što znači da u sali mora biti minimalno 56 odbornika. Budući da skupštinska većina ima 57 odbornika, računica je prosta – ako ne bude odbornika vlasti, neće biti kvoruma, pa neće biti ni sednice.

Pročitajte još...

Prva mogućnost je da se sednica neće ni održati, što znači da neće biti kvoruma. Druga opcija je da se sednica održi, ali da se glasa protiv smene Šapića. Ova mogućnost otvorila bi raspravu o gorućim problemima u Beogradu, što će najverovatnije na kraju rezultirati odbijanjem svih predloga opozicije (što je uglavnom bio slučaj do sada). I konačno, treća varijanta podrazumeva da se sednica održi i izglasa smena Šapića, što je najmanja realna mogućnost.

Šef odborničke grupe Narodne stranke u Skupštini Grada Miloš Pavlović kaže za Nova.rs da niko ne može da zna da li će se sednica održati, jer odluku o tome donosi jedan čovek – Aleksandar Vučić.

„Ne postoji nijedna racionalna stvar na osnovu koje bismo mogli da donesemo zaključak šta će se dogoditi na sednici. O svemu tome odlučuje Aleksandar Vučić i ukoliko on bude rekao odbornicima vlasti da dođu na sednicu, to znači da će biti i kvoruma. Sa druge strane, ako kaže da ne dođu, neće ga ni biti. Vrlo je jednostavno“, ističe naš sagovornik i dodaje da odluku o tome ko će biti gradonačelnik takođe donosi Vučić, a skupštinska većina isključivo sprovodi.

Miloš Pavlović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kada je reč o delovanju opozicije u Skupštini Grada, Pavlović očekuje da će za smenu Šapića glasati i stranke koje nisu podržale zahtev za održavanje vanredne sednice.

„Oko gradskih tema moramo pokazati političku zrelost i ozbiljnost, tu nema nikakvih kompromisa jer građani žele promene u glavnom gradu. Mi očekujemo da Zavetnici, Dveri i DSS podrže glasanjem inicijativu za smenu Šapića, iako formalno nisu podržali zahtev za sazivanje sednice“, objašnjava Pavlović.

Šef odborničke grupe „Ne davimo Beograd-Moramo“ Dobrica Veselinović kaže za Nova.rs da će se na sednici razgovarati o ključnim problemima u Beogradu, te napominje da se još uvek ne zna da li će uopšte biti kvoruma.

Dobrica Veselinović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Videćemo da li će biti kvoruma, ali ono zbog čega smo mi zahtevali da bude sednica jesu tri velike stvari pored njegove smese su otežana situacija sa stanovanjem u Beogradu, a o tome niko ne govori. Pored toga, ključno je pitanje zagađenje vazduha gde je Beograd do skoro bio prvi po zagađenosti vazduha. I na kraju, moramo da vidimo šta se dešava sa tim što nije bilo grejanja od 15. oktobra do 1. novembra, što je zakonski moralo da se ispuni“, objašnjava naš sagovornik.

Na naše pitanje da li očekuje da će i predstavnici opozicije koji nisu podržali zahtev za smenu Šapića glasati za taj predlog, Veselinović odgovara da ukoliko se bude glasalo i oni će glasati za taj predlog.

Dobrica Veselinović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Nažalost, oni se nisu javljali nijednom prilikom i žao mi je što ne shvataju da treba da učestvuju na neki način, ali veruje da ukoliko bude glasanja, da će podržati naš predlog. Važno je da uzmu učešće u radu, a ne samo da se pojave i tako isprate sednicu“, zaključuje naš sagovornik.

Podsetimo, planirano je da sednica počne u 15 sati u staroj zgradi Narodne skupštine.

Bonus video: Šapić od sukoba sa saigračima do Gangule: Hteo je da ima moć i da vlada ljudima 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar