Foto:Chris Huby / Le Pictorium / Zuma Press / ProfimediaMilos Tesic/ATAImages/EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Beograd i Priština uskoro bi trebalo da se izjasne da li će i kako implementirati evropski plan za rešenje Kosova koji je i zavnično predstavljen nakon što su se u Briselu sa njihovim sadržajem načelno saglasile obe strane. Nakon više meseci, čini se da je u rukama Beograda "šargarepa", ali je Zapad spreman da upotrebi i "štap" ako nešto ne bude išlo po planu.

Naime, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti sastali su se u ponedeljak u Briselu, a zaključak je jasan – obe strane su prihvatile evropski predlog.

Prema rečima Kurtija, on je želeo da potpiše sporazum, dok Srbija nije, što je potvrdio i predstavnik Srbije.

Kako Vučić tvrdi, „nešto“ će morati da se potpiše do 24. marta, a zapadni partneri su pohvalili proces dijaloga i pozvali na dodatno ubrzanje kako bi se u potpunosti normalizovao odnos.

Foto: Nova

Za „poslušni Beograd“ u ovom slučaju primpremljena je nagrada u vidu investicija vrednih 2,7 milijarde evra.

Prema saznanjima portala Nova.rs, predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je početkom decembra sastanak u Briselu sa predstavnicima Mercedesa, kompanije Rio Tinto i Evropske banke za obnovu i razvoj, a povod je bio velika investicija koja, kako se navodi, bi trebalo da stigne u Srbiju.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao naš portal, ovaj posao, koji će sklopiti Vlada Srbije, vredan je oko 2,7 milijardi evra.

Kako ističe izvor portala Nova.rs, na sastanku u decembru je dogovoreno da ugovor bude potpisan krajem februara, te da će javnost sve informacije o investiciji dobiti u martu. Kako se navodi, Srbija bi trebalo da dobije fabriku električnih automobila, a ova investicija bi trebalo da bude jedna od tzv. „šargarepi“ za Srbiju ukoliko prihvati francusko-nemački predlog za Kosovo i uskladi svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom (EU).

Naspram nagrade stoji kazna u slučaju da se porazum ne prihvati ili sabotira.

PROČITAJTE JOŠ

O tome je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić ističući da je po sredi zaustavljanje EU integracija jedna od mogućih posledica, ali i, kako je rekao, izolacija zemlje.

„Mnogi će reći – vau, ali zaboravljaju da to znači i prestanak daljih investicija i značajno smanjivanje nivoa zaposlenosti, odnosno povećanje nezaposlenosti i rekli su direktno povlačenje investicija. Nama samo danas u fabrikama gde su Nemci vlasnici radi 80.000 ljudi, a tamo gde su francuske, italijanske, američke, austrijske i mnoge druge zapadne kompanije oko 300.000 ljudi direktno, a indirektno značajno više. Dolazi i niz drugih sveobuhvatnih mera, uključujući i to da bi naša zemlja postala ‘parija’ odnosno da bi bila izolovana od sveta“, naveo je Vučić.

Izvestilac za KiM u Evropskom parlamentu, Viola fon Kramon, pre nego što je održan sastanak u Briselu izjavila je da će strana koja odbije francusko-nemački sporazum ili strana koja nije konstruktivna biti sve više međunarodno izolovana, kao i da pokušaji da se Zajednica srpskih opština (ZSO) opiše kao druga Republika Srpska ometaju napore da se reši ozbiljan problem.

Ona je za portal Albanijan post rekla da će strana koja odbije sporazum biti okrivljena za neuspeh i dodala da to dobro znaju predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao i premijer privremenih prištinskih institucija, Aljbin Kurti.

BONUS VIDEO: ZSO je obmana na koju se vlast u Srbiji primila. Ništa Srbi na Kosovu neće bolje da žive. 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare