Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, priredio je u sredu u Predsedništvu ručak za episkope Srpske pravoslavne crkve, učesnicima Svetog arhijerejskog sabora. Na sastanku se govorilo, između ostalog, i o međunarodnoj poziciji naše zemlje i odnosu prema ratu u Ukrajini, a kako saznaje Nova, episkopi su poručili šefu srpske države da su protiv uvođenja sankcija Rusiji.

Na čelu sa patrijarhom Porfirijem, gotovo svi arhijereji su prisustvovali sastanku sa Vučićem, tokom kog se razgovaralo o aktuelnostima unutar SPC, situaciji na Kosovu i međunarodnoj poziciji naše zemlje, nakon napada Rusije na Ukrajinu.

Izvori našeg portala navode da je predsednik Srbije zamolio episkope da mu iznesu svoje viđenje situacije u Ukrajini i kako bi Srbija, po njihovom mišljenju, trebalo da se ponaša u aktuelnim okolnostima.

Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

“Vladike koje su se javile za reč su većinski bili protiv bilo kakvih mera koje bi podrazumevale sankcije Rusiji. Štaviše, oni su poručili da Srbija treba da bude na strani te zemlje i da se ne odriče tradicionalnih, prijateljskih odnosa sa Rusijom, koji bi, kako su naveli, bili ugroženi uvođenjem sankcija”, ističu naši sagovornici.

Kako saznajemo, najumerenijeg stava na pomenutom sastanku bio je poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije, koji je, kako se navodi, poručio da bi za našu zemlju bilo najbolje ukoliko bi mogla da balansira i da ne zauzima stranu.

“Vučić ih je zamolio da utiču na javnost i pomognu da se narodu objasni da je situacija teška i da država mora određene korake da preduzme kako bi ‘preživela’. Nije baš bio zadovoljan reakcijama pojedinih vladika koji su izrazito proruski nastrojeni. Uporedio je njihove stavove sa onim iz svog bliskog okruženja, naveo je primer svog brata i oca za koje je rekao da su ‘bezuslovni rusofili’”, pojašnjava naš sagovornik.

Foto: printscreen/Nova.rs

Na sastanku se govorilo i o položaju Srba na Kosovu, pregovorima sa Prištinom i o narednim diplomatskim akcijama naše zemlje. Kako je rečeno našem portalu, episkopi su poručili šefu srpske države da je za SPC neprihvatljivo priznanje Kosova i da Crkva neće podržati ni pod kojim uslovima to neće prihvatiti.

Pročitajte još...

Ručku s predsednikom Srbije, koji je upriličen povodom održavanja Svetog arhijerejskog sabora, nisu prisustvovali episkop diseldorfski i cele Nemačke, Grigorije, zapadnoamerički vladika Maksim, episkop istočnoamerički Irinej Dobrijević, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, kao ni episkop budimljansko-nikšićki Metodije.

Stav Crkve je uvek molitva za mir

Tokom obraćanja javnosti u Predsedništvu, patrijarh Porfirije je rekao da je ogromna većina bratije SPC deli mišljenje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazuje odgovorno ponašanje u situaciji koja, kako je rekao, podrazumeva principijelnni stav i odnos prema principima, a da s druge strane, ne isključuje racio ni logiku.

„Mi svi osećamo da su vremena komplikovana i da su više nego teška, svakog dana ležemo i ustajemo sa pitanjem kada će doći kraj sukobu u Ukrajini, znajući da taj sukob nije naprosto sukob između dve zemlje, koje bi po svemu trebalo da imaju mogućnost zajedničkog života, nego mnogo dublji sukob“, kazao je patrijarh.

Porfirije je rekao da to nije samo geoplitički sukob nego sukob sistema vrednosti, sukob civilizacija i koji, kako kaže, hteli mi to ili ne, i nas dovodi u pociziju da moramo da imamo svoj stav.

„Stav Crkve je uvek stav molitve Bogu za mir i ukazao da prve stranice Biblije polaze od činjenice da mir u svim mogućim pravcima i , s druge strane sukob zavise od principijelnog, načelnog našeg odnosa prema Bogu, tj. mira sa Bogom“, poručio je patrijarh.

S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, posle sastanka sa patrijarhom Porfirijem, da je Srbija u mnogo težoj situaciji nego što to izgleda, da se nad našom zemljom „nadvijaju ogromni i gradonosni oblaci“, a da posle leta dolazi period možda najteži od 1944. godine do danas. On je od patrijarha zatražio pomoć SPC da građani razumeju poziciju u kojoj se zemlja nalazi.

„Srbija je u mnogo težoj situaciji nego što to izgleda danas. Napolju ne biste primetili bilo kakav problem i nema ga u ovokm trenutku. Da li se ozbiljni i gradonosni oblaci nadvijaju nad našom zemljom – da. Ne krijem to od naroda, ne mogu to ni od vas“, rekao je Vučić u obraćanju iz Predsedništva posle sastanka sa patrijarhom i episkopima.

On je dodao da neki svetski lideri predviđaju teže stanje nego što je bilo pred i tokom Drugog svetskog rata i istakao da će leto brzo proći, a „onda nam sledi najteže vreme od 1944. do danas“.

BONUS VIDEO: Vučić na sastanku s Porfirijem: Suočavamo se sa do sada neviđenom histerijom 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare