Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Stranka slobode i pravde, Narodna stranka i Demokratska stranka uskoro bi trebalo da potpišu koalicioni sporazum o nastupu na predstojećim parlamentarnim, predsedničkim i beogradskim izborima. U zajedničkom dokumentu ovih partija jasno je naznačeno ko će biti nosilac liste na parlamentarnim i beogradskim izborima, kako će se birati predsednički kandidat, a određen je i raspored kovota za zajedničke liste.

Kako se navodi u dokumentu, stranke potpisnice se obavezuju da na predsedničkim, parlamentarnim i beogradskim izborima nastupe zajedno sa sindikatima, udruženjima građana i nestranačkim ličnostima.

U dokumentu se navodi da će stranke potpisnice Koalicionog sporazuma konsenzusom izabrati i predložiti kandidata za predsednika Srbije, kao i da su saglasni sa tim da Marinika Tepić, potpredsednica SSP, bude nosilac liste i da naziv liste sadrži njeno ime.

Na beogradskim izborima, prema dogovoru, nosilac liste biće nestranačka ličnost koju će predložiti SSP.

Kako su raspoređena mesta na listama

Rapspored poslaničkih kandidata na zajedničkoj listi određen je tako da, u prvih 99 mesta, najviše pripadne Stranci slobode i pravde(45), dok bi identičan broj mesta dobile Narodna stranka i Demokratska stranka (27).

Prvih deset mesta bi, pod uslovom da lider Demokratske stranke Zoran Lutovac bude na listi, bili raspoređeni tako da bi SSP dobila prvo, četvrto i sedmo mesto, Narodna stranka treće, peto i deveto, a Demokratska stranka drugo, šesto i osmo mesto.

Zoran Lutovac, Vuk Jeremić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Drugo mesto na listi Narodnoj stranci ili DS

U sporazumu se ističe da su potpisnice sporazuma saglasne da broj dva na izbornoj listi pripadne Demokratskoj stranci ukoliko je kandidat za poslanika predsednik DS, u suprotnom broj dva na listi pripada Narodnoj stranci, a broj tri Demokratskoj stranci, dok ostali redosled ostaje nepromenjen.

Napominje se takođe da se raspored na listi može menjati samo konsenzusom tri stranke.

Potpisnice sporazuma su saglasne da na listi kandidata za poslanike budu i nestranačke ličnosti, koje su, kako se navodi, prepoznatljive u javnosti, a koje će svojim ugledom doprineti pobedi liste na izborima za narodne poslanike.

Da bi bilo koja nestranačka ličnost bila kandidat za narodnog poslanika, prethodno je neophodan konsenzus potpisnica ovog sporazuma, piše u dokumentu.

Kaolicioni sporazumom je dogovoreno i kako će biti raspoređene nestračanke ličnosti na listima, pa će tako na kvoti SSP biti dvoje nestranačkih kandidata(na poziciji 7 i 14), na kvoti DS će biti njih četvoro(pozicija 8, 16, 21 i 28 na listi), a identičan broj nestranačkih ličnosti će se naći i na kvoti NS ( pozicija 9, 15, 22 i 27).

Raspored odborničkih mesta u Beogradu

Kaolicioni sporazum podrazumeva da će zajedničku listu u Beogradu predvoditi nestranačka ličnost, izabrana na predlog SSP, a raspored mesta je dogovoren tako da će Stranka slobode i pravde dobiti 36, dok će Narodna stranka i Demokratska stranka dobiti po 12 mesta.

U sporazumu je napomenuto da se potpisnici sporazuma obavezuju da na izbornim listama, kako na republičkom, tako i na gradskom nivou, bude obezbeđeno 40 odsto mesta za manje zastupljen pol.

Potpisnici napominju da ni pod kojim uslovima neće učestvovati u formiranju vlasti na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou sa strankama postojećeg režima.

Bonus video: Incidenti u Šapcu, bagerom na građene

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar