Vjosa Osmani Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Članstvo Zapadnog Balkana u EU i NATO nije samo naš interes, to bi bio stub mira i stabilnosti za ceo naš kontinent, rekla je predsednica Kosova Vjosa Osmani u svom govoru na Univerzitetu u Sofiji, prenosi Koha.

Osmani je naglasila da kada je bezbednosna arhitektura u Evropi i šire ugrožena zbog rata u Ukrajini, geostrateški interes EU i NATO je da Zapadni Balkan bude deo oba saveza.

„Vekovima je u interesu Rusije da obezbedi uspeh u širenju svog zlonamernog uticaja na Zapadni Balkan. Nažalost, koristeći jednu od zemalja našeg regiona kao predstavnika, kao vezu“, rekla je Osmani.

Ona je dodala da se taj ruski interes nastavlja i danas, prema njenim rečima, ne zato što su posebno zainteresovani za Kosovo, već zato što veruju da napadom na ono što je postignuto na Kosovu, napadom na stabilnost na Zapadnom Balkanu, napadaju vrednosti i sisteme na kojima se zasnivaju EU i NATO, a prenosi Kosovo Onlajn.

„Ovo su napadi na EU i NATO, jer oni znaju, kao i mi, da destabilizovan Zapadni Balkan znači destabilizovana Evropa. Iz tog razloga važno je da Zapadni Balkan, naše demokratske zemlje, veruju u vladavinu prava, ljudska prava i demokratiju i da budu u mogućnosti da uđu u EU i NATO. Što znači da će Evropa biti celovita, ujedinjena i slobodna, što neće biti moguće ako se deo Evrope destabilizuje jer je Zapadni Balkan uvek ugrožen čak i ako je deo Zapadnog Balkana zatvoren u vakumu“, naglasila je Osmani.

Predsednica Kosova je rekla da su evroatlantska osovina i bliska saradnja EU i SAD ključ da se ovaj prostor ne prepusti zlonamernim akterima, to je ključ dugoročne stabilnosti u našem regionu i šire.

„Bugarska je strateški partner i saveznik Kosova. Bugarska je dokazala da se zalaže za slobodu i da je ključni stub regionalne i evroatlantske saradnje“, rekla je Osmani i zahvalila se Bugarskoj na podršci, i što je stala uz Kosovo i u teškim i u dobrim vremenima.

Takođe, tokom svog boravka u Bugarskoj, Osmani je odlikovana medaljom časti Univerziteta u Sofiji.

***

BONUS VIDEO – NATO garant mira na Kosovu. Zašto nema rasprave o članstvu?