Vjosa Osmani Foto:Nicolas Landemard / Zuma Press / Profimedia

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je da Kosovo napreduje u lobiranju kod pet zemalja članica Evropske unije koje nisu priznale njegovu nezavisnost i da će Priština nastaviti da bude "konstruktivna i da pravi kompromise" u dijalogu sa Beogradom.

„Želimo da narednu godinu iskoristimo na dva fronta. Prvo, da napredujemo u važnim reformama koje će našu zemlju približiti EU. Drugo, u ubeđivanju svih članica EU da podrže članstvo Kosova i da nam daju status kandidata“, izjavila je Osmani u intervjuu za briselski portal Euraktiv.

Osmani je na samitu EU-Zapadni Balkan 6. decembra u Tirani zvanično najavila da će Kosovo do kraja godine podneti zahtev za članstvo u EU, a da bi status kandidata bio odobren potrebna je jednoglasna odluka svih 27 članica, od kojih pet (Kipar, Grčka, Španija, Rumunija i Slovačka) ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

U danas objavljenom intervjuu za Euraktiv Osmani je rekla da je Priština odlučila da podnese zahtev u decembru tokom češkog predsedavanja EU jer je Prag podržavao Kosovo i region i jer se nada da će Kosovu biti odobrena vizna liberalizacija do kraja meseca.

Švedska, koja preuzima predsedavanje 1. januara, mnogo je manje zainteresovana za proces proširenja EU, navodi Euraktiv.

Na pitanje koje strategije i pristupe Kosovo koristi kada je u pitanju pet zemalja koje ne priznaju Kosovo, Osmani je rekla da se primenjuje pristup korak po korak i da je ostvaren napredak.

Osmani je dodala da sa nekim zemljama već postoji visok nivo ekonomske saradnje, priznanje dokumenata, u oblasti turizma i kulture, što znači da je jedino preostalo formalno priznanje.

„Tako da ćemo nastaviti s ovakvim pristupom i s drugima koji ne priznaju Kosovo, od kojih neki imaju rigidniji pristup prema Kosovu, ali mislim da idemo ka tome i samo treba da budemo strpljivi“, kazala je Osmani.

Kada je u pitanju dijalog Srbije i Kosova, Osmani je rekla da kosovski zvaničnici analiziraju novu verziju predloga za dijalog posle čega će zauzeti zajednički i koordinisan pristup, ali nije želela da komentariše sadržaj predloga.

BONUS VIDEO „Vučić će lakše politički preživeti gubitak Kosova nego gubitak Pinka“

Komentari

Svi komentari (0)