Aljbin Kurti Albin Kurti
Aljbin Kurti Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Sekretar Demokratske partije Kosova Bernard Nikaj ocenio je da odluka premijera Kosova Aljbina Kurtija Kosovo stavlja na suprotne pozicije u odnosu sa međunarodnim partnerima.

„Cela debata poslednjih dana bila je usredsređena na pitanje da li će legitimna odluka Vlade biti sprovedena od 1. novembra ili će biti odobren zahtev SAD da se primena odluke odloži za 10 meseci. Na kraju, premijer je jednostrano odlučio da odloži sprovođenje odluke za skoro šest meseci, povlačeći se sa svoje pozicije, ali i dovodeći Kosovo u nepovoljan položaj u odnosu na SAD i druge međunarodne partnere“, rekao je Nikaj.

Prema njegovim rečima, takav pristup je „neozbiljan“ i pretvara Kosovo u destruktivnu stranu, dovodeći u pitanje međunarodnu podršku.

„U ovoj situaciji, cilj Vlade treba da bude ili sprovođenje bez daljeg odlaganja legitimne odluke u funkciji vladavine prava i na severu zemlje, ili puna koordinacija sa međunarodnim partnerima za jačanje pozicije Kosova u procesu dijaloga. Ali, odlukom Vlade nijedan od ovih ciljeva nije postignut“, rekao je on.

On je ocenio da Kosovo nikada u prošlosti nije bilo u ovakvom odnosu sa SAD.

„Kao DPK, izražavamo našu zabrinutost i neslaganje sa ovim ignorantskim i nekooperativnim pristupom sa najvažnijom državom za perspektivu razvoja naše zemlje uključujući i na naše odnose sa ključnim državama Evropske unije“, kazao je on.

Nikaj je pozvao Vladu Kosova da izađe sa zvaničnim stavom i postane transparentna za građane Kosova u vezi sa francusko-nemačkim planom, koji se sada nalazi u kabinetu premijera, ali se, prema njegovim rečima, drži u tajnosti od građana Kosova.

I bivša šefica pregovaračkog timaKosova za razgovore sa Srbijom Edita Tahiri kritikovala je Vladu Kosova zbog odluka u vezi sa registarskim tablica.

„Vlada niti je sprovela sporazum o registarskim tablicama niti je koordinisala sa američkim partnerima. Dva neuspeha!, Političko neznanje“, napisala je Tahiri na Fejsbuku.

Vlada Kosova juče je usvojila odluku da preregistracija automobilskih tablica biti uvođena postepeno, a da će konačno sprovođenje početi od 21. aprila.

„Počev od 1. novembra do 21. novembra biti izricana mera opomene, zatim od 21. novembra do 21. januara biće izrečena kazna, a od 21. januara postojaće probne tablice još dva meseca, nakon čega od 21. aprila neće biti dozvoljene druge registarske tablice u Republici Kosovo“,kazao je premijer Kosova Aljbin Kurti.

Potom su se oglasile SAD, u saopštenju portparola Stejt departmenta Neda Prajsa se kaže da su „SAD razočarane i zabrinute da je vlada Kosova odbila molbe svojih međunarodnih partnera da to uradi“.

BONUS VIDEO – Vučić: Priština uporna, Srbi neće nove tablice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar