Bivši ministar Nebojša Stefanović ponovo je postao tema javnosti, a povod je jedna fotografija s njegovog venčanja koja je objavljena na društvenim mrežama. Istog trenutka pojavila se informacija da je venčanje održano u vili koja je nekada navodno pripadala poznatoj grčkoj političkoj porodici Micotakis, što je odmah zatim nametnulo pitanje da li je ona sad u Stefanovićevom vlasništvu ili ju je samo iznajmio. U oba slučaja važi odakle mu novac za to s obzirom na ranija “skromna” primanja.

Skoro jedna fotografija nije izazvala toliko interesovanja, kao ona s nedavnog venčanja bivšeg ministra Nebojše Stefanovića.

Objavio ju je na društvenim mrežama bivši portparol Ministarstva odbrane Petar Bošković, uz sledeći komentar:

“Gospodo, to što Stefanović uživa u Grčkoj u bivšoj vili Micotakisa koju je kupio svojoj dragoj to je u redu, ali što uživa u državnom objektu u Ljutice Bogdana i zašto ima stalnu pratnju, a već dve godine nije ministar? To mi plaćamo“, napisao je Bošković na Iksu.

Nadovezala se potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

Tražiti spisak o imovini od Vlade Grčke

Ona je zahtevala od Agenacije za sprečavanje korupcije da se obrati Vladi Grčke i traži spisak javnih funckcionera koja su od 2012. do danas kupila kuće i luksuzne apartmane na teritoriji Atine.

Marinika Tepić Foto:Amir Hmazagić/Nova.rs

„S obzirom na činjenicu da se imovina državnih funkcionera iz režimskih partija više “vidi” na društvenim mrežama nego u Registru imovine i prihoda javnih funkcionera, za koji je odgovorna Agencija za sprečavanje korupcije, tražim od ove Agencije sledeće”, rekla je Tepić i dalje navela:

“Da se obrati Vladi Grčke i gradskim vlastima Atine, katastrima i nadležnim organima sa zahtevom da Agenciji za sprečavanje korupcije u Srbiji dostave spisak javnih funkcionera – izabranih, imenovanih i postavljenih lica – kao i sa njima povezanih lica koja su od 2012. do danas kupila kuće i luksuzne apartmane na teritoriji Atine, a posebno ekskluzivnog naselja Vouliagmeni“, kaže Tepić.

PROČITAJTE JOŠ

Istakla je i da je to izuzetno važno imajući u vidu da te nekretnine nisu prijavljene Agenciji za sprečavanje korupcije države Srbije, iako je to zakonska obaveza.

“Zanimljivo je i to da se u Grčkoj kupovinom nekretnine u vrednosti od 250-500.000 evra, zavisno od lokacije nekretnine, dobija “zlatna viza” koja omogućava trajni boravak u Grčkoj“, zaključila je Tepić.

Dačić: Sigurno ne može to da ostvari od prihoda u policiji

Da li bi Nebojša Stefanović kao bivši ministar najpre policije, a zatim vojske, mogao da priušti bilo šta u vezi ove vile, bilo to iznajmljivanje ili kupovina, pitala je novinarka N1 Ivicu Dačića.

Foto:MUP

“Kad je reč o policiji, sigurno od prihoda iz policije to niko ne može da ostvari”, rekao je aktuelni ministar policije, a povodom toga da li je Stefanović u obavezi da prijavljuje novu imovinu dodao:

“Svako je u obavezi da prijavljuje svoju imovinu, čak i bivši ministri u određenom periodu. Ne znam da li je još u obavezi pošto nije na političkoj funkciji“.

Kad je reč o prijavljenoj imovini Nebojše Stefanovića, na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije navodi se samo njegova poslednja plata, koju je dobijao kao ministar odbrane, a iznosila je 130.000 dinara. Od imovine, sudeći prema ovom izveštaju iz oktobra 2023. godine, Nebojša Stefanović nema nijednu nekretninu, niti automobil. Ima samo depozit u banci.
Jedina imovina koja se pojavljuje u ranijim izveštajima agenciji jeste jedan četvorosoban stan od 99, uz garažu od 20 kvadrata. Poslednji put ovaj stan se pojavljuje u izveštaju o imovini Nebojše Stefanovića 2019. godine.

O korišćenju državne vile i obezbeđenju

Po zakonu o sprečavanju korupcije, oni kojima je prestala javna funkcija dužni su da dve godine posle prestanka javne funkcije podnese Izveštaj Agenciji, prema stanju na dan 31. decembra prethodne godine.

“Najkasnije do isteka roka za podnošenje godišnje poreske prijave za utvrđivanje poreza na dohodak građana, pod uslovom da su imovina i prihodi bitno promenjeni u odnosu na prethodnu godinu”, navodi se u Zakonu.

Međutim, ukoliko su navodi Petra Boškovića tačni i Stefanović i dalje stanuje u državnoj vili i ima obezbeđenje, postavlja se pitanje po kom osnovu?

Redakcija portal Nova upitala je nadležne u Upravi za zajedničke poslove republičkih organa ko koristi vilu u Ljutice Bogdana i po kom osnovu, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Pokušali smo da kontaktiramo i Nebojšu Stefanovića, međutim, on na naše pozive i poruke nije odgovarao.

S druge strane, Petar Bošković za Novu kaže da ne postoji zakonski osnov po kojem Stefanović ima pravo na korišćenje ove vile.

Petar Bošković Foto:FoNet/Aleksandar Barda

“Ne smemo zaboraviti da je Stefanović istupio iz političkog života s pozicije ministra odbrane. A ministar odbrane dobija na korišćenje sasvim drugu vilu. Onu u kojoj su bili Dragan Šutanovac, Bratislav Gašić, Aleksandar Vulin… To svakako nije ta vila u Ljutice Bogdana. Zato nije jasno po kojem osnovu je Stefanović koristi ako je i dalje tu”, kaže Bošković.

Što se obezbeđenja tiče navodi sledeće:

“Kao ministar vojni on može imati obezbeđenje i po isteku mandata, ali šest meseci do godinu dana maksimum. Jedino ako zbog njegovih veza sa Dijanom Hrkalović i klanom Darka Šarića nije procenjeno da mu je ugrožena bezbednost, pa i dalje ima pratnju”, zaključuje Bošković.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare