Novinarka Nove S Jelena Obućina dobila je pretnje posle jednog uvodnika, čije reči su tabloidi izvrnuli i predstavili kao još jedan napad na bezbednost predsednika Aleksandra Vučića. Nebojša Krstić, Dragan J. Vučićević, pa na kraju i sam predsednik Aleksandar Vučić počeli su da je zovu Mila Štula, po nekadašnjoj voditeljki RTS-a koja je u Dnevniku čitala komentare u kojima je diskreditovana opozicija i protivnici režima Slobodana Miloševića. Obućina je za N1 rekla da se Mile Štule ne seća i da je u vreme kada je ona radila imala tek osam godina, ali da predsednik sigurno zna jer se tada spremao za mesto ministra informisanja.

Obućina je u Novom danu na N1 podsetila da je pretnjama koje je dobila prethodila mini kampanja na TV Pink. Slučaj je prijavila policiji, ali do sada nije dobila povratnu informaciju dokle su ti procesi stigli.

Pročitajte još...

„Ja sam imala tezu da ako je psihopata, neki individualac, oni će ga naći, i naći će ga brzo. A ako je u pitanju proksi server onda znamo ko je… Sve su to predsednikovi ljudi koji vode hajku i kampanju. Imaju zajedničke fotografije sa proslava, krštenja, svadbi, slanaja u vojsku. Oni vode hajku. Epilog može da bude neki psihopata koji do detalja objašnjava šta bi vam radio ili može da bude proksi server“, kazala je novinarka Nove S.

Napominje da ona nije nikakav poseban slučaj, i da je svim mislećim novinarima prećeno ili su ometani u radu ili su omalovažavani.

Obućinu su podržali američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil, ambasadori Holandije, Francuske, Oebsa, ali i predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić.

Ona je kazala da je jako zahvalna ambasadorima na podršci.

„Holandska ambasada je reagovala, videću ambasadora Oebsa i Francuske. Ja te ljude ne poznajem. To su zemlje koje baštine slobodu medija. Iznenađena sam tom reakcijom, ali me ona i ohrabruje i zahvlajujem se“, rekla je Obućina.

Istakla je da je podrška američkog ambasadora ozbiljna podrška u trenutku kada joj je bila neophodna.

„Ali to su prozapadne ambasade i oni znaju šta znači sloboda medija i kako podržati medije kada su ugroženi“, istakla je Obućina.

Kako kaže, još je naivna, pa je očekivala da će i predsednik kada bude imao vremena osuditi pretnje koje je dobila. Umesto toga, Vučić ju je nazvao Mila Štula.

„Ja se nje ne sećam, o njoj sam čitala na internetu. Kada je ona radila ja sam imala osam godina. Sigurna sam da predsednik zna, jer se on tada spremao za svoju poziciju ministra informisanja u kojem je tačno pokazao šta misli o slobodnim medijima i to ga apsolutno ne popušta do današnjeg dana“, rekla je Obućina.

Programski direktor N1 Igor Božić istakao je da se ne seća da je Vučić svojevremeno kritikovao rad Mile Štule.

„Ne sećam se da je kritkovao i da mu se nešto nije sviđalo šta Mila Štula u svojim komentarima u Dnevniku za vreme rata propagira. Naprotiv, mislim da mu se vrlo sviđalo to“, rekao je Božić.

BONUS VIDEO:  Vučić sramno prokomentarisao medijski mrak na N1 i Nova S

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare