Predsednik Srbije ni danas se nije suzdržao od uobičajenog targetiranja novinara i medija koji nisu pod njegovom kontrolom.

Tokom obraćanja javnosti, Vučić je najpre naveo da novinaru N1 francusko-nemački sporazum „izaziva osmeh i podsmeh“, dok njemu izazuva mučninu, da bi potom, pošto mu je naš kolega skrenuo pažnju da to nije tačno, rekao cinično da je „baš srećan ako je tako“…

Pročitajte još...

Očekivano, šef srpske države se nije tu zaustavio, već je nekoliko minuta kasnije nazvao „medijskim lokatorima“ one „koji se osmehuju“ i time direktno ugrozio bezbednost naših kolega. Povod za ovakvu njegovu tvrdnju bila su tekstovi Nova.rs i N1 o artiljeriji koju je Vojska Srbije postavila u blizini Jarinja.

Kako je izgledalo Vučićevo pomračenje

Govoreći o tome šta sledi po uklanjanju barikada na Kosovu, Vučić je rekao:

„Očekujem da mi u prvoj polovini januara dođu ovi, velikani i velikaši iz sveta, da mi održe vakelu kako moramo da postignemo taj sporazum koji se njima sviđa, a koji izaziva osmeh i podsmeh na licu ljudi iz N1… Ali vidite, to kod nas… A kod mene izaziva mučninu uvek, ali mi je to posao“, rekao je Vučić.

Pošto je targetirao novinara N1, Vučić je u daljem izlaganju pričao o tome kako se „pojedini raduju omči za Srbiju, misleći da je to omča za Vučića“

„Pa ću ja lepo da ih dočekam, pa ću da se pravim da mi je mnogo lepo, kako sam baš uživao u tim ‘divnim razgovorima’ i tako… Onda će to mučenje da se nastavi sa Kurtijem, pri čemu znam da neće učiniti ništa, inače ne bi pravio provokacije svakog dana. Ali, šta da radite… Ali neki će da budu srećni, jer će da misle da je to omča oko vrata, oni misle Vučiću… Ne, to je sve omča oko vrata Srbiji. Samo što je mnoge od njih baš briga za to, njima je važno da se ta omča vidi oko mog vrata, a to što bi Srbiju time iskasapili, malo obesili, a posle bacili u džaku… Baš njih briga za Srbiju. Videćemo, čeka nas teško vreme po pitanju Kosova i Metohije“, rekao je on.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pokušao je novinar N1 da skrene pažnju predsedniku da se nije smejao problemima s kojima se suočava Srbija i da ti problemi i kod njega izazivaju mučninu. Objasnio je predsedniku da se nasmejao na reč velikaši, na šta ga je Vučić prekinuo rekavši da je „mnogo srećan zbog toga“

„Mnogo sam srećan, nisam sklon da potpuno poverujem, ali sam srećan ako je to tako, donose mi na papiru pisanje vaših medija, da ja podgrevam želju da sačuvam KiM u Srbiji“, rekao je Vučić i ušao u kratku raspravu sa novinarom N1, koji je istakao da N1 prenosi različite stavove, na šta je Vučić da to „što je to novinar rekao nije drugi stav“.

Činilo se da će se na tome završiti ova priča, ali ne.. Odgovarajući na molbu da prokomentariše izjavu Zdravka Ponoša, predsednika pokreta SRCE, „Vučić kad je ljut – onda šest haubica“, Vučić je izneo niz optužbi na račun bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Srbije, a onda se ponovo vratio na medije – tvrdeći da su „medijski lokatori oni što se osmehuju“ i misle da je on glup.

“Sramota je da neko ko je uništio našu vojsku, topio tenkove, ne u Smederevu, već u Češkoj…. Prodavao strelu za 156 dolara. Uništavao našu strelu da bi dobio 156 dolara ili 256… Nije ni važno, kakva je razlika… Do zolja, do svega drugog. Koju smo to haubicu imali u to vreme? Posebno moderniju? Sad neki lokatori medijski su im govorili: ‘Jao, evo vidite…’ Ovi što vole da se osmehuju, pa misle da sam glup… ‘Evo vidite, 6 haubica smo videli na putu ka Kosovu’. Pa ako ste videli, što to radite? Što to radite? Da odajete pozicije svoje vojske? Nije bilo 6 već 18. Srećom, pa ste videli 6″, rekao je on.

Slučajno ili ne, dva dana pre nego što je predsednik izašao sa ovakvom tvrdnjom, u medijima pod kontrolom režima objavljeni su naslovi tekstova N1 i Nova.rs u kojima se govori o tome da je Vojska Srbije poslala artiljeriju u blizini Jarinja. Režimska glasila iznela su upravo ovu tvrdnju koju je danas ponovio i predsednik – da su naši mediji lokatori i da ugrožavaju bezbednost sopstvene države.

Ne bi trebalo smetnuniti s uma da su nezavisni mediji targetirani i proglašavani lokatorima i tokom bombardovanja 1999. godine, u  vreme kad je aktuelni predsednik Srbije bio ministar informisanja i da je tada „Ćuruvija dočekao bombe“. Epiloga se sećamo.

BONUS VIDEO: Vučić o ulasku Kosova u EU

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare